2016, június 21 - 06:59 Sajtószemle

Ők lesznek azok, akik elvehetik a jogosítvány, bevonhatják a forgalmit, vagy akár 800 ezer forintos bírságot is kiszabnak a szabálytalankodó Uber-sofőrökre, taxisokra és kamionosokra. A cél a folyamatos jelenlét, az ellenőrzéseket napi 24 órában végezhetik majd. http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megszallja_az_utakat_a_kormany_uj_ellenorzo_egysege.616287.html

 

Aggódnak a szakszervezetek
Az öt szakszervezeti konföderáció visszautasítja, hogy a háttérintézmények megszüntetéséről, átalakításáról szóló kormányzati döntés a "megfelelő előkészítő érdekegyeztetés nélkül született meg".  
http://nepszava.hu/cikk/1097541-aggodnak-a-szakszervezetek
 

Romhányi: csak 2018-ig lesz pénz a tanárok és az orvosok béremelésére
Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősség Intézet ügyvezetője az ATV Start-ban elmondta, a költségvetési hiány akár már jövőre meghaladhatja a 3 százalékot, egy esetleges brüsszeli szankcióra, vagy akár az eljárás megindítására pedig a lassú bürokratikus folyamatoknak köszönhetően legfeljebb a 2018-as választások után kerülhet majd sor.
http://www.atv.hu/belfold/20160620-atv-start-romhanyi-balazs
 

Kétségek közt a mentődolgozók
Teljes a bizonytalanság a mentődolgozók körében, hogy kapnak-e szeptembertől béremelést, vagy most is kimaradnak a szakorvosokat és szakápolókat érintő, nemrég elfogadott bérrendezésből.
http://nepszava.hu/cikk/1097509-ketsegek-kozt-a-mentodolgozok
 

Megállítanák a kórházak folyamatos eladósodását
További hárommilliárd forinttal nőhetett május végére a tartozásállomány
Ugyan nincs rá konkrét ígéret, de az idén is számíthatnak konszolidációra a kórházak a mostaninál is fegyelmezettebb gazdálkodás fejében – mondta lapunknak Hegedűs Iván, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja.
http://magyarhirlap.hu/cikk/58895/Megallitanak_a_korhazak_folyamatos_eladosodasat
 

„Ne szólj szám, nem fáj fejem”
A joghatóságok pártatlanságára is rákérdezett az Országos Bírósági Hivatal integritási csoportjának kutatása az érintetteknél
Egy belső bírósági felmérés szerint az úgynevezett integritási kérdőívre válaszoló bírák csupán mintegy öt százaléka válaszolta azt, hogy esetükben történt befolyásolásukra kísérlet, s szintén öt százalék nyilatkozott úgy, tud arról, hogy kollégájával is megesett ilyesmi. Az eseteket azonban csupán elenyésző számban jelentették igazgatási felettesüknek.
http://magyarhirlap.hu/cikk/58789/Ne_szolj_szam_nem_faj_fejem
 

The Telegraph: Brüsszeli vizsgálat Orbán ellen az abszurd kisvasút miatt
A The Telegraph cikke úgy fogalmaz: a magyar miniszterelnök 2 millió eurónyi uniós támogatás elcsalása miatti vizsgálatnak néz elébe.
A brit lap kiemeli, hogy Orbán a saját szülőfalujában nyitott újra egy régi kisvasutat a pénzből
http://www.168ora.hu/itthon/the-telegraph-brusszeli-vizsgalat-orban-ellen-abszurd-kisvasut-miatt-146621.html
 

Meglepetés: a kormány átszervezett pár iskolát, az igazgatóknak sem szóltak előre
Gimnáziumi és általános iskola osztályokkal is rendelkező iskolákat soroltak át a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó szakképzési centrumokhoz már júliustól. A 11 érintett suli közül van, ahol a gyerekek mindössze negyede jár szakképzésre. Az igazgatók sem tudták megmondani, mi lesz így az iskolákkal, mivel a rendelet kihirdetése előtt nem sokkal értesítették őket. 
http://eduline.hu/kozoktatas/2016/6/21/Klik_atsorolas_szakkepzesi_centrumhoz_HGWAM8#rss
 

Nem kérnek az állami oktatásból, csináltak maguknak egy iskolát
Szembe mennek a trenddel a békásmegyeri magániskola alapítói.Új iskola nyitja meg kapuit szeptemberben Békásmegyeren, amit lelkes szülők és pedagógusok alapítottak. Épp most, amikor az oktatási kormányzat – finoman fogalmazva – nem öleli keblére a magániskolákat. A szülők – akik jelenleg a Tág Világ Iskola épületének felújításán serénykednek – azt mondják: azért vállalják a szakmai és anyagi kockázatot (benne a havi 60 ezer forintos tandíjat), mert más szemléletű oktatást képzelnek el a gyermekeik számára, mint amit az állami iskolákban kínálnak számukra.
http://www.168ora.hu/itthon/tagra-nyitott-disznosziv-146561.html
 

Megalázó bérért dolgoznak nyáron a tanárok
Még egy diákmunkás is több pénzt tud keresni szünidei munkából, mint egy nyári táborban dolgozó pedagógus, akire nemegyszer 30-40 diák felügyeletét bízzák. A felelősség óriási, a honorárium megszégyenítő.
http://www.atv.hu/belfold/20160619-megalazo-berert-dolgoznak-nyaron-a-tanarok
 

Kiszipolyozzák a vasutasokat, de most nem ússzák meg
Azt feltételezi a VDSZSZ Szolidaritás, hogy a vasútnál nem mindig biztosítják a heti pihenőidőt. Ha ez így van, az embereknek túlórapénz jár, amit bírósági úton is készek kikövetelni.
http://nol.hu/belfold/kiszipolyozzak-a-vasutasokat-de-ok-most-perre-mennek-1620421
 

Milyen a jó jelszó?
Már egyfajta rituálé lett, hogy egy e-mailben arra kérik a számítógép gazdáját, hogy cserélje ki a jelszavát minden behatolási kockázat elhárítására. Hogy az új jelszót meg tudják jegyezni, az emberek nagy része csak egy betűt, vagy egy számot tesz hozzá, de néha ez is elegendő, hogy megzavarja, és a következő belépésnél a rendszer egyszerűen kilövi néhány sikertelen próbálkozás után.

http://nepszava.hu/cikk/1097631-milyen-a-jo-jelszo

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.