143 éves a Margit híd

https://www.lokal.hu/2019-04-143-eves-a-margit-hid/

5 millió forintba került 143 évvel ezelőtt a Budát és Pestet összekötő Margit híd építése, mely a Margit-sziget déli csücskét is érinti. 1876. április 30-án, délben indulhatott el a forgalom a 607 méter hosszú, majdnem 17 méter széles Margit-hídon.

Margit-Híd újjáépítése a Második Világháború után: Filmhiradók online: https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=6826

A második fővárosi Duna-híd építését az Országgyűlés a Lánchíd túlterheltsége miatt rendelte el 1870-ben. Az átkelőhelyet az egykori Lipót (ma Szent István) körútban egyesült Nagy- és Kiskörút kiépítésének részeként fogadták el és összekötötte Buda főútvonalát a Margit körúttal. A hídon 1879-től lóvasút közlekedett, ezt váltotta fel 1894-ben a villamos. A Margitszigetre a középső pillérről levezető szárnyhidat 1899-1900-ban a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyára készítette.

Gyulai Pál író javaslatára nevezték el Margit-hídnak, IV. Béla magyar király lánya után – és ez az esemény ihlette Arany János: Hídavatás című balladáját is.

 

 

A II. Világháború alatt a hidat aláaknázták. A robbanás a legnagyobb forgalom közepette 1944. november 4-én szombaton déli 12 órakor, azóta sem tisztázott okból következett be. A robbanás ereje és a vízbe roskadó szerkezet a mederpillérre olyan hatalmas erőt adott át, hogy az elmozdult és mozgása átadódott a mederhíd következő ívére, a másik mederpillérre és a középpillérhez csatlakozó ívekre is. Ezek az ívek szintén eltörtek és a vízbe zuhantak. Csupán a középső pillér nagyobb tömege akadályozta meg azt, hogy az erőhatás tovaterjedése révén, a hídnak mind a hat nyílása a vízbe zuhanjon. A váratlan hídrobbantás alkalmával a becslések szerint akár hatszázan is életüket veszthették, ahogy több jármű zuhant a Dunába.

A felrobbantott Margit-híd. Forrás: József Attila Könyvtár Dunaújváros

Véletlen robbanás lehetett 1944 november 4-én

A második világháború végén a Budapestet megszállva tartó németek a szovjet Vörös Hadsereg közeledtekor valamennyi budapesti Duna-hidat aláaknázták. Az átkelők közül elsőként a Margit híd omlott a Dunába, amikor a szovjet ágyúk már Vecsés határában dörögtek. A robbanás sokkolta a fővárosiakat. Egy szemtanú leírása szerint szörnyű látvány volt, amikor a pesti oldalon leszakadt a két ív. Villamosok, autók zuhantak a vízbe emberek százaival. Egy 6-os villamos két összetört kocsija még kilátszott a vízből, sebesültek jajveszékelése hallatszott. A hídrácsokon holttestek hevertek, a kavargó vízben hullák, fuldokló sebesültek voltak.

Hajók, csónakok, a rendőrség motorosai nyüzsögtek a híd körül, próbálták menteni, akit még lehetett. Az áldozatok között volt a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Kabos Endre is, akit zsidó származása miatt hívtak be munkaszolgálatra, az őt és társait szállító teherautó éppen a robbanás pillanatában haladt át a hídon. A halottak pontos számát nem lehetett megállapítani, mert sokan a Dunába fulladtak és holttestük nem került elő. A becslések mintegy 100-600 áldozatot említettek, közülük legalább 40 német utász volt.

A híd felrobbanására számos elmélet született, a legvalószínűtlenebb szerint ez az október 15-i kiugrási kísérletre adott német válasz lett volna. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy véletlen robbanás történt. A német műszaki katonák az ívekre már korábban felszerelt dinamittöltetek robbanófejeit helyezték el, amikor egy hibás vezetékből szivárgó gáz egy eldobott cigaretta, avagy egy éppen elhaladó hajóból kipattant szikra miatt meggyulladt, mire az egyik gyújtófej detonált, és elindult a robbanássorozat.

Forrás: mult-kor.hu

cikkfeltöltő: 
GB