„A magyar gazdaságnak nagyon komoly veszélyforrása az eladósodás” – közgazdászok bírálják a kínai hitel felvételét

Tizenöt magyar közgazdász, köztük az első Orbán-kormány gazdasági minisztere közleményben bírálja a budapesti kínai egyetem építésére felvenni tervezett sok milliárd forintnyi kínai hitelt. Az ügyért felelős miniszteri biztos viszont azt állítja, hogy a beruházást nem ígérték oda kínai cégeknek, sőt, a kínai hitelről - építészeti terv hiányában - nincs semmilyen megegyezés. Az ATV Híradójának riportja.

http://www.atv.hu/belfold/20210528-a-magyar-gazdasagnak-nagyon-komoly-ve...

A közgazdászok a közleményben egyebek mellett arról írnak, hogy az építkezésre tervezett több százmilliárd forintra becsült hitel kamatlába körülbelül hatszorosa lenne annak az uniós kölcsönnek, amelynek felvételétől a kormány a túlzott eladósodás elkerülésére hivatkozva tartózkodott.

Nehezményezik azt is, hogy a magyar állampolgárok pénzéből épülne az egyetem, de Kína számára. Az ehhez szükséges hitelt pedig akkor is vissza kell fizetni, ha az egyetem működése részben vagy egészben nem termeli ki a felvett hitel és a kamatok megfizetéséhez szükséges pénzt.

A nyilatkozat egyik aláírója, Chikán Attila híradónknak azt mondta, hogy a Fudan Egyetemmel kapcsolatos kínai hitel felvétele teljesen logikátlan.

„A magyar gazdaságnak nagyon komoly veszélyforrása az eladósodás. Ezt a kormány nagyon jól tudja, és éppen erre való hivatkozással jelentette be a közelmúltban, hogy nem veszi igénybe az európai unió hitelkínálatát, aminek a feltételei összehasonlíthatatlanul kedvezőbbek mint a kínaié” 

– magyarázta Chikán.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára reagált is erre a Parlamentben, a kínai egyetemről szóló vitában.

„Minden finanszírozási konstrukciót megvizsgálunk. Ha megvan a legjobb konstrukció, akkor fogjuk tudni ezeket a döntéseket meghozni. Kár egy olyan dologgal bennünket vádolni, amit nem követtünk el. Minden egyes hitel lehetőséget megvizsgálunk” – közölte Schanda.

Erről az egyetem ügyével foglalkozó kormánybiztos, Palkovics László a ferencvárosi 9 című magazinnak adott interjúban is beszélt. Azt mondta, hogy mindenképpen lesz közbeszerzés is a témában, és, hogy a beruházást nem ígérték oda kínai cégeknek.

Palkovics arról is beszélt, hogy a kormány tartja magát a Diákvárosról szóló eredeti megállapodáshoz, valamint, szerinte a terület sem úgy fest, mint ahogy arról a sajtó beszámol.

Videó a cikkben!

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.