Őrült gesztust tett a kormány az ÁSZ által megbírságolt pártoknak

https://index.hu/belfold/2018/01/10/kormany_gesztus_asz_buntetes/

Az Állami Számvevőszék az elmúlt hetekben sorra bírságolta az ellenzéki pártokat azok állítólagos gazdálkodási szabálytalanságai miatt. Az érintett pártok erre sorra közölték, hogy nem akarják/tudják/fogják befizetni a büntetést, mert azt nem tekintik jogosnak, nincs rá pénzük, és különben is az egész a Fidesz ármánykodása, hogy ellehetetlenítse vetélytársait a választás előtt.

B RKL20170907003

Fotó: Róka László

A kormány azonban most megmutatta, hogy nem csak elvenni, adni is tud. A Nemzetgazdasági Minisztérium mai közleménye szerint ugyanis Vajda Mihály miniszter tárgyalt az Államkincstárral (ide kell befizetni a büntetéseket) és a NAV-val is (az adóhatóság hajtja be a pénzt), hogy biztosítsanak a pártoknak fél éves felkészülési időszakot, valamint részletfizetési lehetőséget. A büntetések így csak a választás után terhelnék a pártok költségvetését.

A tárca nagyvonalúságának is van azért határa: mint írják,

  • "a törvényeket mindenkinek be kell tartania, a politikai pártoknak is,
  • a törvénysértés következménye alól felmentést adni senkinek nem lehet.

A labda most a pártoknál pattog, nekik kell megkeresniük a MÁK-ot és a NAV-ot, hogy egyeztessenek a halasztásról. Arról egyelőre nincs hír, hogy a kormány a "törvénytelenül gazdálkodó" ellenzéki pártoknak esetleg

  • élelmet,
  • meleg ruhát és
  • tüzelőt

is biztosít-e, de mivel sem az emberi jóság, sem az Orbán-kormány legendás nagyvonalúsága nem ismer határokat, nem lennénk rajta meglepve.

  •  
cikkfeltöltő: 
GB