Újabb, kérdéses szerződések a HungaroControlnál

Egyre erősebb a gyanú, hogy a magyar állam kizárólagos tulajdonában lévő, légi navigációs szolgáltatásokat ellátó szervezet, a HungaroControl egyfajta fideszes kifizetőhellyé vált az elmúlt időszakban - ezt támaszthatják alá az általunk feltárt újabb, meglehetősen kérdéses kifizetések. Az Európai Parlament közlekedési bizottságának alelnökeként kiemelt figyelemmel követem a légi irányításért felelős cég szerződései körül formálódó botrányt, amely immár a cég hitelességét is megkérdőjelezheti.

Elvárható, hogy egy kormányzati cég gazdálkodása átlátható és felelős legyen. Éppen ezért mielőbbi, részletes tájékoztatást kell adnia a felelős vezetőknek arra, hogy milyen szakmai vagy más indokok alapján támogatták a HungaroControl büdzséjéből 320 millió forinttal az Orbán Viktor miniszterelnök polgári köreihez kötődő, aktív fideszes politikusok által vezetett alapítványt.

Hasonlóképp választ kell adniuk arra, hogy miért érezte fontosnak ez az állami cég, hogy ötmillió forinttal támogassa Orbán Viktor programbeszédeinek állandó helyszínét, a Bálványosi Szabadegyetemet.

A felelős vezetőknek el kell számolniuk azzal is, hogy miért a Fidesz-frakció korábbi kabinettitkárának, Kuna Tibornak a cégeit bízták meg sokmillió forintért rendezvényszervezéssel és kommunikációs tanácsadással, illetve, hogy pontosan milyen munkát végeztek ezek a cégek ezért a pénzért.

Az is kérdéseket vet fel, hogy a HungaroControl miért egy olyan, egyébként egy lakótelepi ház első emeleti lakásába bejegyzett marketingcéget bízott meg több millió forintos stratégiai tanácsadással, amely egyébként ugyanerre a tevékenységre a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal is kötött, hasonlóképp milliós értékű megállapodást.

A mielőbbi tisztázás érdekében elvárom, hogy a tulajdonosi jogokat ellátó Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és a HungaroControl vezetése érdemi vizsgálatot folytasson és annak részleteit mielőbb hozza nyilvánosságra.

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, az EP közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke - OS

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.