Örömzene és ír gasztronómia a Firkin nyárindító koncertjén

 A sokszínűségéről ismert Firkin zenekar nyárindító koncertjén ír gasztronómiai kalandokkal és különleges vendégelőadókkal várja a közönséget. Az ír italokkal és ír gulyáskóstolóval tarkított esemény egyben egyedülálló zenés-táncos élményt is ígér, ugyanis olyan vendégelőadók működnek közre, mint Szalóki Ági, Karácsony James, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház és az Ádám Jenő Általános Iskola országszerte ismert gyerekkórusa.

A Firkin zenekar akusztikus műsorának első bemutatója a budapesti Bálna megnyitóján volt látható. Az épület sajátos akusztikai adottságaira szabott produkció a Belvárosi Színház és a Dunaújvárosi Bartók Színház után Budapesten megrendezett eseményen hallható újra, amelyen a kulturális élményeket kulináris kalandok fűszerezik.

A kapunyitáskor felszolgált ír sörök, illetve whiskey-k mellett gulyáskóstoló vezeti be a közönséget az ír konyha hangulatába, melyet a Coincidance által kreált ír sztepptánc és a modern balett rendhagyó ötvözete, majd skót dudazene kísér. A zenei műsor különlegességét formabontó művészi együttműködések adják. A koncerten közreműködik ugyanis - többek között - Szalóki Ági, aki a magyar és angol mellett gael (kelta) nyelven is énekel, Karácsony James pedig két LGT-slágert ad elő a Firkin feldolgozásában.

A vizuális élményről a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház tagjai gondoskodnak, akik a Harangozó-díjas Vári Bertalan (Varidance, Experidance) koreográfiáját adják elő. 

"A vendégeink zenéhez való viszonya - bármennyire is más műfajban mozognak - nagyon egy húron pendül a Firkinével. Azért jó velük dolgozni, mert fél szavakból is értjük egymást, és mert nagyon új, izgalmas területeket fedezhetünk fel a közös muzsikálás során" - mondta Péter János, a zenekar fuvolása és vezetője.

A világszerte ismert Firkin zenekar a nyár folyamán nagyszínpadon játszik a hazai Sziget fesztivál mellett a három legrangosabb németországi rock- és metalfesztiválon is, a Summer Breeze-en, a Rockharzon és a P.O.A.-n.

Hetedik Nap Kulturális Közhasznú Alapítvány - OS