Önhiba

Nyílt levél Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Bocsássa meg nekem ezt a megszólítást, mert azt kell, mondjam, már nem tisztelem Önt, és bár a minisztereinek Ön valóban az elnöke, nekem azonban nem az.

Én csak egy kisember vagyok, akin Ön nemcsak átnéz, de át is lép, egy vagyok azok közül, akiket Ön elméletileg nem hagyott az út szélén. Merthogy rokkant vagyok, egy a többszázezer sorstársam közül, olyan ember tehát, aki az Ön elnökletének évei alatt vált rokkantnyugdíjasból először rehabilitációs ellátottá, majd most már „önhibájából” megrokkantként lassan földönfutóvá. Habár, hülyeséget beszélek: futni már 20 éve nem tudok – lassan járni sem, mankó nélkül -, tehát egy földönjáró állampolgár vagyok, egészen addig a napig, amíg az utolsó gyógyszeremet ki tudom váltani az életben maradásom érdekében.

Ez a nap, az Ön hűbérúri rendszerén belül működő Nemzetgazdasági Minisztérium szerint idén márciusban el fog érkezni. Miért pont akkor? Mert márciusban bizottsági felülvizsgálatra kellene jelentkeznem úgy, hogy az idei friss orvosi vizsgálatok eredményét is viszem magammal. Igen ám, csakhogy a klinikák betegirányításának telefonvonalai folyamatosan foglalt jelzésre vannak állítva, minek okán időpontot kérni a kezelőorvoshoz lehetetlen, lévén már nyárig egyáltalán nincs szabad időpontjuk. Mint megtudtam, ennek az az oka, hogy az Ön uralma elől borzasztó sok orvos menekült el külföldre (földön futó módon), minek következtében a kevesebb orvosi jelenlét, bármilyen hihetetlen is ez Önnek, kevesebb rendelkezésre álló rendelési időt eredményezett.

Ha ez nem volna elegendő ahhoz, hogy idén márciusig ne sikerüljön friss orvosi megállapításokat szereznem, még fokozza a helyzetet az is, hogy az egyéb, szakirányú, speciális vizsgálatok elvégzésére, szintén a földön futó orvosok külföldre áramlása okán szintén több hónapnyi várakozási idő van számomra előírva. Hiszen egy rokkant nem azért rokkant, mert egyetlen betegsége van, a több betegséget pedig több kórházban kezelik (az Ön, területi illetékességeket rosszul felosztó rendszerének köszönhetően), olyan orvos pedig (természetesen, a „szakértői” bizottsági orvoson kívül) nincs az országban, aki, ha ért a kardiológiához, egyben ért az oprtopédiához, a reumatológiához, a haematológiához, a belgyógyászathoz, és az onkológiához is, egyben. Merthogy nekem csak ennyi orvosi szakvéleményt volna szükséges letennem a bizottság elé, friss módon, idén márciusban ahhoz, hogy a bizottság el tudja dönteni, rokkant vagyok-e még, avagy nem.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanakkor azt közölte a mai nap folyamán, az LMP írásbeli kérdésére, hogy, idézem az OS közleményből: Mostantól az egészségügyi okból munkaképtelen emberek önhibájukból munkanélkülinek minősülnek, így már kizárhatóvá válnak a rendszerből, és megfoszthatók egyetlen jövedelemforrásuktól. Az NGM válasza szerint erre a szociális törvény újfajta értelmezése ad lehetőséget.

Mostantól "nekik felróható okból" törölhetők a nyilvántartásból azok, akik az orvosi szakvélemény alapján nem tudják elvállalni a nekik felajánlott munkát. Mint a válaszból megtudtuk, az eredetileg ezeknek az embereknek szánt speciálisközmunkaprogram se működik: ami volt, már lezárult, az országos kiterjesztés pedig elmaradt. Vagyis ezek a beteg, egészségkárosodott emberek nemhogy nem kapnak speciális közmunkát, még a segélyt is megvonják tőlük.

Minderre azért került sor, mert Orbán Viktor teljes foglalkoztatást akar, ehhez viszont lejjebb kell vinni az álláskeresők számát. A Belügyminisztérium ezért nyomás alá helyezte a munkaügyi hivatalokat, hogy tüntessék el a még meglevőálláskeresőket a rendszerből: aki egészségügyi okból közmunkára is alkalmatlan, azt egyszerűen töröljék a nyilvántartásból.”

Hát, kedves Miniszterelnök Úr!

Önnek valóban igaza van, ami ezt az elképzelését illeti. Én ugyanis – több, százezer társammal együtt, valóban önhibából rokkantam meg. Mégpedig az Ön hibájából. Felsorolom, melyek ezek a hibás miniszterelnöki döntések, melyek százezrek megrokkanásához vezettek, hazánkban:

Először is szeretném megemlíteni a betegségek elkerüléséhez vezető, első számú utat, mégpedig az egészséges étkezést, és annak szükségességét, melyet az Ön hibájából igénybe venni nem tudok. Pusztán azért, mert az olíva olaj fél literének forint ellenértéke 7 - 800 – 1 400 forint, míg a jövedelmemből megvásárolható noname étolajat már 350 forintért meg tudom venni. Mit gondol, melyikkel fogok főzni a családomnak, ha adott összegű fizetésem van? Mégpedig Ön által adott egy teljes havi „fizetésről” beszélek, amely az Ön órabérének (még csak nem is a napibérének) a töredéke.

De! Azt kell mondjam, hogy az egész éves illetményem a töredéke annak, amit Ön két hét alatt megkeres, miniszterelnökként. Ha azt mondom, hogy az éves adóbevallásban szerepeltetett összes jövedelmem nem éri el az évi 500 ezer forintot, akkor mit gondol, mennyire tudok egészségesen étkezni ahhoz, hogy egyrészt gyógyuljak, másrészt ne alakuljon ki újabb és újabb betegségem? Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy Ön az, aki megszabja a rokkantaknak adható havi- és így éves pénzmennyiséget, így joggal jelenthető ki, mindez az Ön hibája. Azaz: az én egészségtelen étkezésem, és az ennek következtében esetleg létrejövő állapotrosszabbodásom valóban önhiba. Mégpedig az Ön hibája.

Az is önhibának minősül, hogy bár a hivatalos, az Ön szakértői által megállapított rokkantsági fokozatom: rehabilitálható - hiába van olyan zárójelentésem, amely kimondja, hogy állapota végleges, nem gyógyítható, mégis azt állítják, évek óta a pöcsétes papírok, hogy rehabilitálható vagyok. Az Ön holdudvara ugyanakkor mindössze egyetlen egy dologról feledkezett meg, mégpedig pontosan akkor, amikor ezt a „rehabilitálható” minősítést elterjesztették az országban: a rehabilitációs program létrehozásáról, amin, ha részt vesz a rokkant, az agyi képességeinek, a betegségeinek és a rokkantsági fokozatának megfelelő munkakör betöltésére képessé válik.

Nos, azt kell mondjam, az én betegségeimre nem is tudtak volna eleve rehabilitációs programot létrehozni, hacsak nem képesek bármiféle műszerrel befolyásolni az időjárást, annak érdekében, hogy a munkahelyre be tudjak járni, és botor módon, talán még haza is tudjak közlekedni. Ehhez minden egyes munkanapon 18 fokra van szükségem. Max. 25-re,mert sem többet, sem kevesebbet nem visel el a szervezetem. Hja, igen, csak zárójelben jegyzem meg: vidéken,  a munkába járáshoz, valószínűleg az én önhibámból nem léteznek akadálymentesített vasútállomások, autóbusz pályaudvarok, illetve tömegközlekedési eszközök sem. A helikopterem pilótája pedig nem szállít engem sehová, jelenleg Tahitin nyaral. .... Tudom, tudom: önhibámból. ….

A folytatás ide kattintva olvasható.

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.