Ítélet Magyarországon

Ez a tizenhetedik díj, amit az Ítélet Magyarországon dokumentumfilm a 2013-as amszterdami világpremierje óta nyert. A filmet eddig közel negyven fesztiválon, harmincöt országban mutatták be és tizenkét országban sugározták televízióban. A film tizenhatodik díját Martin Schulz a brüsszeli Európa Parlamentben adta át.

Kedves Barátok/Kollégák,

 

örömmel értesítünk mindenkit, hogy az Ítélet Magyarországon című dokumentumfilm megnyerte a 'European Civil Rights Special Prize' elnevezésű német díjat, amelyet a 'German Sinti and Roma Documentation and Cultural Centre in Heidelberg' nevű szervezet zsűrije ítélt oda. A 'European Civil Rights Award'-ot az elmúlt években többek között a lengyel külügyminiszter, Wladyslaw Bartoszewski,  Simon Veil, az Európai Parlament elnöke illetveThomas Hammarberg, az Európa Tanács emberjogi biztosa vehette át. 

 

Ez a tizenhetedik díj, amit az Ítélet Magyarországon dokumentumfilm a 2013-as amszterdami világpremierje óta nyert. A filmet eddig közel negyven fesztiválon, harmincöt országban mutatták be és tizenkét országban sugározták televízióban. A film tizenhatodik díját Martin Schulz a brüsszeli Európa Parlamentben adta át.

 

Az Ítélet Magyarországon egy független, magyar állami támogatás nélkül készült dokumentumfilm, ami a 2008-2009-ben  romák ellen elkövetett rasszista sorozatgyilkosság bírósági tárgyalását mutatja be. Hajdú Eszter és stábja volt az egyetlen, aki végigdokumentálta ezt a történelmi jelentőségű és maratoni hosszúságú pert. A forgatások az első tárgyalási napon 2011. március 25-én kezdődtek és 2013. augusztus 6-án az ítélet kihirdetésével értek véget. Az egyéb külső forgatások mellett a stáb a per 167 napján részt vett, minden napot rögzített és ezzel egy egyedülálló kordokumentumot és egy izgalmas drámai filmet készített egy egyedülálló ügyről. A bírósági tárgyalás első néhány napján és az utolsó napokon részt vett a hazai és nemzetközi sajtó, egyébként a pert nem kísérte média figyelem, csak Hajdú Eszter kamerája volt jelen. A film súlyos társadalmi igazságtalanságokra hívja fel a figyelmet, tabukat dönt, és a strukturális rasszizmusra is koncentrál.

 

A díjátadásra április közepén Strasbourgban, az Európai Parlamentben kerül sor, a díjátadón Hajdú Eszter a film rendezője és Mester Sándor a film producere, zeneszerzője is részt vesz.

 

Üdvözlettel,

 

A Miradouro Media csapata

 

http://www.judgmentinhungary.com/

https://www.facebook.com/JudgmentinHungary

 

Eddigi díjak listája:

 

European Civis Media Prize Brussels, Belgium 2015

WatchDocs Warsawa, Poland-Special Mention 

Verzió Human Righs Film Festival, Budapest - AUDIENCE AWARD

Listapad International Film Festival, Minsk - GRAND PRIX FOR THE BEST DOCUMENTARY

CinéDOC Festival Tbilisi/Georgia-Best International Documentary, 2014 

Document International Human Rights Documentary Film Festival in Glasgow/Scotland-Special Mention

Nancy Lorraine International Film Festival- BEST DOCUMENTARY FILM  AWARD

Sarajevo Film Festival, 2014-SPECIAL JURY PRIZE

Sarajevo Film Festival, 2014-HUMAN RIGHTS AWARD FOR THE BEST FILM

Sarajevo Film Festival, 2014-AUDIENCE AWARD

DokuFest, Kosovo International Film Festival, 2014-BEST FILM AWARD 

One World Prague, Checz Republic, 2014 -BEST FILM AWARD

GoEast-Wiesbaden, Germany, 2014 -BEST DOCUMENTARY FILM AWARD

London-Open City Film Festival-2014 -GRAND JURY AWARD

Trieste International Film Festival, Italy - CENTRAL EUROPEAN INITIATIVE AWARD, 2014

International Documentary film Amsterdam, IDFA - NOMINATION 2013

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.