Így válassz szén-monoxid-érzékelőt – segít a Katasztrófavédelem

A kép csak illusztráció

A kép csak illusztráció

Mindenkinek, akinek nem táv- vagy kizárólag elektromos fűtése van, szüksége van legalább egy szén-monoxid-érzékelőre. Sőt, azoknak is, akiknek mondjuk csak a meleg vizet termeli kazán vagy boiler. Szerencsére egyre több házban, lakásban van ilyen. (És igen, nyáron is elég gyakran előfordult, pont a fürdőszobai berendezések miatt, hogy jelzett a riasztó, és ki kellett vonulniuk a tűzoltóknak, ellenőrizni, hogy mi a baj.)

A szén-monoxid-mérgezés komoly dolog, és miután ez a gáz színtelen és szagtalan, ha nincs jelzőberendezés, észre sem vesszük időben, hogy baj van.

Érzékelő berendezést rengeteg helyen vehetünk, van olcsó is meg drága is. És sajnos néha van olyan is, ami nem tölti be a funkcióját.

A Katasztrófavédelem folyamatosan vizsgálja be az újabb és újabb típusokat, és az oldalukon megtaláljátok azoknak a felsorolását, amiket ne vegyetek meg. (Ne ijesszen meg, hogy a lap tetején az áll, hogy két éve frissítették utoljára ezt az adatbázist, ez csak azt jelenti, hogy azóta szerencsére nem futottak bele nem megfelelő eszközökbe.)

A szén-monoxid egyébként tökéletlen égés során keletkezik. Színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb, nem irritáló gáz, ugyanakkor sokszorta erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson. Emiatt már alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, kisebb koncentrációknál ez hosszabb időt vesz igénybe, mivel lassabban csökken a vér oxigénszállító képessége. Tiszta levegőn egy óra alatt a vérben lekötött szén-monoxidnak mintegy fele távozik. Ez azt is jelenti, hogy ha a mérgezést szenvedő elhagyja a dúsult szén-monoxid-tartalmú helyet, enyhülhetnek a tünetek. A mérgezés ettől még nehezebben ismerhető fel, és a súlyos balesetek gyakran éjszaka történnek, amikor a szén-monoxid hatásának kitettek nem változtatnak helyet - írja a Wikipédia.

A kezdeti tüneteket gyakran nem értelmezik helyesen, ezért a szén-monoxid-mérgezés olyankor is okozhat halálesetet, amikor a súlyos mérgezést hosszan tartó, jól észrevehető tünetek előzik meg. Az ájulást még nem okozó mérgezés tünetei összekeverhetők többek közt a migrén vagy az influenza bizonyos tüneteivel (fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar).

A mérgezést szenvedő személy tudatánál marad, a mérgezés gyanúját gyakran fel is fogja, sőt azt is, hogy meghal, ha nem tesz valamit. Egy bizonyos mérgezési fokon túl azonban az oxigénhiány miatt végtagbénulás lép fel, ezért már cselekvőképtelenné válik. A szén-monoxid a testben először lassan halmozódik fel, majd koncentrációja hirtelen megugrik.