Építészeti díjat kapott a megújult Láng Művelődési Központ

(fotó: ittlakunk.hu)

A FIABCI Hungary a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton díjazta az angyalföldi Láng Művelődési Központot: a hagyomány és megújulás Angyalföldön című pályázatban foglaltak színvonalas megvalósításáért a Budapesti Építész Kamara különdíját kapta.

Korábbi cikkek a témában:

A retro és a modern ötvözete: íme a teljesen megújult Láng Művelődési Központ!

A díjat Csiga Gergely alpolgármester és Palatka Lívia, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója a felújítást tervező Nagy Csaba (Archikon) Príma Primissima és Ybl díjas építész részvételével vette át - írja az önkormányzat.

2018. szeptember 7-én adták át a felújított Láng Művelődési Központot. A beruházásra a kerületi önkormányzat 1,3 milliárd forintot fordított. Az épület megőrizte retro hangulatát, de funkcióiban a 21. század igényeihez igazították. 

A felújítás során a Láng László által alapított egykori Láng Gépgyár Rozsnyay utcai kulturális és művelődési intézményének építészeti értékeit megőrizték, miközben energetikai szempontból, gépészetileg és egyéb belsőépítészeti dolgokban is teljesen korszerű lett az épület. A kivitelezés 2017. január 2-án kezdődött és 2018 nyarán fejeződött be.  Az épület akadálymentes, 3 új liftet is felszereltek.

A színháztermet a legmodernebb digitális hang- és fénytechnikai eszközökkel – többek között energiatakarékos LED színházi lámpákkal – alakították ki. A beépített berendezések a színházi előadások, a koncertek és a konferenciák eltérő igényeit is képesek kiszolgálni.

Láng Művelődési Központ 1997 márciusában került a kerületi önkormányzat tulajdonába – a fővárosi és a XIII. kerületi önkormányzat megállapodásával, miután a Láng Gépgyártól megvásárolták az ingatlant. 

A Láng Kultúrház a gyári sportkörhöz kötődően indult a harmincas évek végén az 1929-ben alakult Tisztviselői Dalkörrel, a biliárd-, turista-, fotó-, bridzs- és műkedvelő-szakosztállyal (utóbbi a későbbi színjátszó csoport elődje). 

A művelődési otthonok alapításával (1949. augusztus 20-tól) a Láng Kultúrház művelődési otthon lett. A meglévő amatőr művészeti csoportok (szimfonikus zenekar, dalárda, színjátszók) mellett újak is formálódtak, például fúvószenekar, néptáncosok, bábcsoport. Idővel megszervezték a Dolgozók Általános Iskoláját, s különböző szakmai tanfolyamokat is indítottak.

Az újjáépített Láng Művelődési Központot 1970. január 14-én adták át. Az intézmény fenntartója a Láng Gépgyár volt, működtetője a szakszervezeti bizottság. Továbbra is lényeges szerepet töltött be a gyár dolgozóinak tanulásában, művelődésében, szórakozásában. Ugyanakkor kifelé is nyitott filmklubokkal, színházi előadásokkal, vasárnapi matinékkal, könyvtár- és hírlapolvasó szolgáltatással. Országos hírű volt a vasútmodellező klubja. 

A hetvenes évek tovább öregbítették a „Láng” hírnevét azzal, hogy a művelődési ház helyet adott rock- és beatzenekarok bemutatkozásához, indulásukhoz. A „Lánghoz” kötődött például a Hungária és az M7-es együttes is; utóbbi a Gemini, Metro, Hungária kivált tagjaiból szerveződött. Évekig a Láng Művelődési Központ aulájában tartották a lottósorsolást; a mostani felújítással megőrizték a majdnem 1 méter átmérőjű régi totó-lottó szimbólumot.

Az épületben állandó kiállítás mutatja be a művelődési központ történetét.

Láng László 1873-ban telepítette át gépjavító műhelyét a Váci útra. Az 1890-es évek elején az ország gőzgépszükségletét szinte teljes egészében a Láng fedezte. A budapesti földalatti generátorainak meghajtó gőzgépét a Láng gyár készítette.

A 20. század első éveiben kezdték el gyártani a gőzturbinákat, majd az 1910-es évektől a dízelmotorokat és kazánokat. Láng Lászlónak fontos volt, hogy dolgozói művelődhessenek, szórakozzanak, erre biztatta is őket, támogatta is ezt az önszervezőző művészeti tevékenységüket. 

A Láng László Gépgyár Rt-t 1948-ban államosították; a cég fő profilja az energetikai gépgyártás lett. A hazai villamos erőművekben többnyire Láng-turbinák dolgoztak. 

2000 közepe óta – az ABB és a francia Alstom Power fúzióját követően – a cég új neve: Alstom Power Hungária Rt.