Én emlékszem....Bodor Pál emlékére

Én emlékszem

 

Meghalt a barátom, egy ember, akire  én és sokan úgy emlékeznek, hogy az írásai miatt volt érdemes kinyitni a régi Magyar Nemzetet. Igen Diurnusról, Bodor Pálról beszélek, az író, újságíró és a kis esszéiről, jegyzeteiről, bölcselkedéseiről, morális intelmeiről, pamfletjeiről. Később, amikor a Nemzet jobbra tolódott, a Népszabadság meg a Budapesti Lap oldalain, és a Klubháló internetes portálon jelent meg. Néhány éve megbetegedett, 87 éves korában néhány napja elhunyt.

Kevesen tudják, hogy Bodor Pál Romániában attól lett híressé, hogy merészelt a rettegett diktátornak felszólalni, hogy adjon a kisebbségi magyarságnak nagyobb és önálló könyvkiadási és a Televízióban önálló magyar adás lehetőséget, és más kulturális jogokat.

Lett is eredménye. Nem került börtönbe, a Wikipédia adatai szerint 1967-től 1970-ig az Irodalmi Könyvkiadó nemzetiségi részlegét, majd a Kriterion Könyvkiadó magyar szerkesztőségét vezette; nevéhez fűződik ebben az időszakban a Magyar Klasszikusok, a Téka és a Fehér Könyvek sorozat, számos folklórkötet megjelentetése, nyelvészeti és művelődéstörténeti sorozatok megindítása s hazai műfordítók bevonása a Horizont c. világirodalmi sorozatba. 1970-től 1979-ig a Román Rádió és Televízió nemzetiségi műsorainak főszerkesztője. Ebben a munkakörben új területre talált sokoldalú és fáradhatatlan szervezőképessége (televízió és irodalom); az ő nevéhez fűződik a Román Televízió magyar adása sajátos műfajainak és későbbi munkatársi gárdájának kialakítása. https://youtu.be/C4MYc1fhYxc

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodor_P%C3%A1l

 

Én a „Bővizű patakok mentén” című Beke György moldvai csángókról hírt adó könyvében, majd Kallós Zoltán Balladák könyve című nagy folklór gyűjtésében találkoztam először a nevével, mint kiadóval. Ezek a könyvek a Kriterionnál, majd azok a filmek, folklór összeállítások, riportok, portrék, amelyek a korabeli Erdély nemzetiségi kultúrájáról, íróiról, költőiről, a Bodor által az egyre nagyobb műsoridőt kiharcolt tévés Magyar Adásban jelentek meg, mind az Ő harcainak, ügyességének és szervezőerejének gyümölcsei.

Nem csak írt, újságot, verset, könyvet, „mikor mi volt könnyebb”, hanem jelentős közéleti szerepet is vitt, és nem csak Romániában, hanem visszatelepedése után Magyarországon is. A MÚOSZ elnökének is választották az újságírók, de csak három évig bírta.

Talán sokan emlékeznek még az 1994 áprilisában a választások előtt rendezett nagyhatású „Hiszünk a dalban” koncertre a zsúfolási telt Budapest Sportcsarnokban.

Hobó, Bródy János, Zorán, Koncz Zsuzsa, Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, és a Merlin kommandó tagjai rázták fel az MDF kormány Horthy korszak relikviába beleszerető úrhatnámságába belefáradt, apátiába süllyedt közönséget, hogy van remény, „lesz még egyszer köztársaság”.

Jancsó Miklóssal és vele szerveztük akkor a műsort és a közönséget, a Teréz körúti lakásunk volt a központ. Ha a konyhaasztalunk mesélni tudna, azt ültük körül esténként. Akkor alapítottuk a Független Magyar Művészeti Alapítványt, kuratóriumi elnökének Bodor Pált kértük fel. Sokat segített a szervezésben, Ő is nyitotta meg a koncertet, amelynek bevételéből aztán annyi minden jött létre. Az Alapítvány támogatásával hoztuk létre - Farkasházy Tivadar kérésére - a Balatonszárszón felállított József Attila emlékművet. Szerveztünk két Sportcsarnoki József Attila verskoncertet, és József Attila sírjánál két alkalommal is megrendezett Nappali Virrasztás programját, ahol száznál több ember mondott József Attila verset. Reggel elsőnek Göncz Árpád köztársasági elnök.

Az Ő segítségével szervezte az Alapítvány az összedőlni akaró Beregszászi Színház megmentéséért indított nagyszabású akciót.  Kérésünkre az ország szinte valamennyi színházában vendégszerepelt a beregszászi társulat, és megkapták a bevételt. Koncertet is szerveztünk az Uránia moziban Tamás Gábor erdélyi dalénekes fellépésével, amely műsort leadta (többször is) a Duna Televízió, gyűjtést hirdetve a Beregszászi Színház javára.

Nagyszabású Gála estet szerveztünk a művészek ingyenes részvételével a Nemzeti Színházban, Jordán Tamás rendezésében, TV felvétellel, amelynek bevétele szintén őket illette. Több millió forintot kaptak így a számukra nyitott külön számláról.  

Az évek során fiatal drámaírók, kiállítások, galériák pályázhattak és kaptak támogatást, fiatal művészek sora kapott ösztöndíjat az Alapítványtól, amelynek haláláig elnöke volt Bodor Pál.

Pali bácsi úgy marad meg bennem, ahogy ismertem, derűs, okos és mindig tetre kész bölcs humanista, aki nyomdakészen fogalmazott, ha beszélt, s ha írt minden szava igaz volt.

Nem kapta meg azt az elismerést, amelyet megérdemelt. Nekem, Ő alternatív „Kossuth díjas”.

 

Böjte József

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.