Életmentő programról döntött a kormány

http://infostart.hu/belfold/2018/01/09/eletmento_programrol_dontott_a_ko...

A sport és az egészséges táplálkozás népszerűsítését, a dohányzás visszaszorítását, illetve a cukor- és a szívbetegek hatékonyabb gondozását, valamint a szívinfarktusos és a stroke-os betegek minél gyorsabb ellátását tűzte ki célul a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program, amelyet december végén fogadott el a kormány.

Bár az elmúlt években érdemben nőtt hazánkban a várható élettartam – 2001-hez képest a férfiaknál több mint öt, a nőknél három és fél évvel –, a statisztikák azt mutatják, hogy a lakosság egészségi állapota továbbra is kedvezőtlen képet mutat, és jelentősen elmarad az ország gazdasági helyzete alapján várhatótól – írja a Magyar Idők. A magyarok továbbra is rövidebb, valamint rosszabb minőségű életre számíthatnak a nyugat- és közép-európai államok lakosaihoz képest.

A legtöbb haláleset továbbra is szív- és érrendszeri betegségekre vezethető vissza, annak ellenére, hogy a szívinfarktusos betegek ellátásának javulásával a keringési elégtelenségből adódó halálozás az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent Magyarországon. A kormány éppen ezért komplex beavatkozáscsomagot fogadott el, amelynek megvalósítása segítheti a keringési megbetegedések visszaszorítását Magyarországon.

A szív- és érrendszeri megbetegedések legfontosabb kockázati tényezői a magas vérnyomás, a cukorbaj, a zsíranyagcsere-betegség, valamint az ezeket előidéző elhízás, dohányzás, alkoholizmus, egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód, így a megbetegedés megelőzését célzó komplex program ezekre koncentrál.

Elsőként egy országos szabadidős testmozgásprogram megvalósítását tűzték ki célul, hogy lehetőleg minél többen mozogjanak rendszeresen. A részletek kidolgozása a 2012 és 2014 között létrehozott egészségfejlesztési irodák, valamint a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport-szövetség feladata lenne, de biztosítanák azt is, hogy országosan mindenütt elérhetők legyenek „tárt kapus” sportlétesítmények a lakosság részére is.

Az egészséges táplálkozás elterjesztését továbbra is a közétkeztetési rendelet következetes végigvitelével kívánják elérni, döntően az iskolákban. A dohányzás visszaszorítása érdekében pedig úgynevezett leszokást segítő pontok létrehozását tervezik. Az éppen akut szívinfarktust vagy stroke-ot elszenvedő betegeknél pedig egyrészt a kardiológiai és neurológiai szakellátás további fejlesztését tervezik, másrészt olyan lakossági felvilágosító kampányokat, amelyek segítenek a beteg ellátásáig eltelt idő rövidítésében.

 

cikkfeltöltő: 
GB