Átment az MTA-csonkító törvény a parlamenti bizottságon

https://hvg.hu/itthon/20190619_Atment_az_MTAcsonkito_torveny_a_parlamenti_bizottsagon

Ezzel megindul az eddig gyarapodó MTA csonkítástörténete, mondta el az Országgyűlés Kulturális Bizottsága előtt az akadémiai dolgozókat képviselő Lőrincz Viktor.

Elfogadta az Országgyűlés Kulturális Bizottsága az ITM törvényjavaslatát, amellyel elvennék az MTA-tól a kutatóintézeti hálózatát. A bizottsági ülésen felszólalt az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) nevében Lőrincz Viktor, hosszasan sorolva, miért van baj a törvényjavaslattal, és miért nem igazak a kormány érvei. Beszédét az MTA szemlézte.

Az MTA története Széchenyi alapító mozzanata óta gyarapodástörténet volt, "a jelenlegi javaslat azonban minden bizonnyal csak nyitánya egy jövendő csonkítás- és pusztulástörténetnek". A kutatóhálózat leválasztása ugyanis az MTA vagyonának megszerzésére irányul, gyakorlatilag akkor is kisajátítás, ha a törvény másként nevezi. Sérül a kutatás szabadsága, az új testület kevésbé lesz védett a politikai befolyástól, mint most. Az MTA közgyűlése mellett a fiatal kutatók sem értenek egyet a leválasztással – hiába.

Nem igaz, hogy

  • a kutatóintézeti hálózat 80 éve változatlan formában működne
  • alulteljesítene, sőt, épp ellenkezőleg, az európai élbolyban van
  • a kormány nem lát rá az MTA gazdálkodására, mert az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa (AKT) látja a felügyeletét, és ide három tagot delegál a kormány, és a testület nem jelentett problémákat
  • az ÁSZ és az Országgyűlés is ellenőrzi a közpénz elköltését

„Ez a törvényjavaslat több ponton ellentétes Magyarország Alaptörvényével, sérti a jogbiztonság követelményét, a tulajdonhoz való jogot, a tudományos kutatás szabadságát és autonómiáját. A javaslat megalapozatlan, nem támasztják alá tények. Nem derül ki belőle, hogy a tervezett intézkedések pontosan hogyan segítik elő a tudományos fejlődést”, zárta beszédét Lőrincz. A bizottsági többség ennek ellenére megszavazta a javaslatot, és az MSZP-s és Párbeszéd-féle módosító javaslatokat leszavazták.

A Bizottságba nemrég meghívást kapott Lovász László MTA-elnök, de az ITM államtitkára miatt nem tudta kifejteni az álláspontját.

cikkfeltöltő: 
GB