Átfogó bérfejlesztési javaslat a felsőoktatásban

Magyarország költségvetési helyzete, a gazdaság következő évekre jelzett növekedése lehetővé teszi a felsőoktatásban dolgozók bérének érdemi rendezését. Az ösztönző, megtartó erővel bíró, differenciált bérek kialakítása elengedhetetlen a kiemelkedő szakmai jártasságú munkatársak megtartásában.

Különösen sürgető az oktatást/kutatást támogató munkatársak tudását, tapasztalatát elismerő differenciált bérrendszer helyreállítása! E munkakörben a dolgozók fizetését alapvetően a 2008 óta változatlan közalkalmazotti(Kjt) bértábla határozza meg. A minimálbér és a garantált bérminimum már a Kjt bértábla kétharmadát lefedi, tovább nem tolerálható bérfeszültséget okozva.

Ezért az FDSZ az oktatást/kutatást támogató munkakörben foglalkoztatottak számára a minimálbérre és a garantált bérminimumra ráépülő felsőoktatási bértábla kialakítását kezdeményezi!

Az oktatók, kutatók, tanárok alapbérét a Kormány 2015-ben elfogadott intézkedése elmozdította a 2008-as szintről,de a három lépcsős emelés csak megközelítőleg kompenzálja az inflációs értékvesztést. Az oktatói/kutatói utánpótlás biztosítása, a felsőoktatás minőségének megőrzése indokolja az oktatói bértábla rendezését is.

Az FDSZ a Magyar Rektori Konferenciával egyeztetett, az oktatást/kutatást támogató és az oktatói/kutatói/tanári munkakörökre vonatkozó bértábla-javaslatait közös beadványban juttatta el az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkárságára.

 Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete - OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.