Átadták a Vasas SC újjáépített kézilabdacsarnokát

Mocsai Lajos mesteredző, a TF rektora, Sterbinszky Amália kétszázötvenszeres válogatott kézilabdázó, Markovits László klubelnök és Tóth József, a XIII. kerület polgármestere (b-j) átadja a Vasas SC újjáépített Sterbinszky Amália Kézilabdacsarnokát (forrás: Máthé Zoltán - MTI)

Szombaton a Vasas SC női kézilabdacsapatának első bajnoki mérkőzése előtt tartották a klub újjáépített, és ezentúl Sterbinszky Amália nevét viselő angyalföldi sportcsarnokának az avatóját, egyben névadó ünnepségét.

Az új épület előtt Vasas-mezekbe és sálakba öltözött szurkolók várták az egykori legendás kézilabdázót, az 1982 óta Dániában élő Sterbinszky Amáliát, valamint az angyalföldi klub 1982-ben BEK-győztes csapatának tagjait.    

"Negyven-negyvenöt perc kellene ahhoz, hogy Sterbinszky Amália érdemeit felsoroljam - mondta Mocsai Lajos, a 37 évvel ezelőtti sikercsapat vezetőedzője. Mocsai kiemelte, Sterbinszky igazi vezető típusú személyiség, aki mindig motiválni tudta társait. 

Az egykori kiváló balátlövő elárulta, hogy Markovits László, a Vasas SC elnöke körülbelül egy éve hívta meg az új csarnok átadóünnepségére. "Amikor azt is elárulta, hogy rólam nevezik el a csarnokot, elsírtam magam. Én is készültem a mai napra, de bevallom, ez volt pályafutásom legnehezebb felkészülése" - mondta meghatottan az ünnepelt.

A köszöntőbeszédek után Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Markovits László, Mocsai Lajos és Sterbinszky Amália leleplezte a csarnok előtt álló táblát, amelyen felirat hirdeti az épület új elnevezését.

Sterbinszky 1964-ben a Debreceni Dózsa csapatában kezdett kézilabdázni, majd a Ferencvároshoz igazolt, 1973 és 1982 között pedig a Vasas SC játékosa volt, végül a visszavonulásáig hátralévő két idényben a dán IF Helsingör együttesét erősítette.  A magyar bajnokságot 11 alkalommal nyerte meg, ötször volt gólkirály. Kilencszeres Magyar Népköztársasági Kupa-győztes, kétszeres dán bajnok, BEK-győztes, további két alkalommal pedig BEK-döntős volt, akit háromszor választottak az év legjobb magyar kézilabdázójának.

A válogatottban 239 mérkőzésen szerepelt, egy világbajnoki ezüst- és három bronzérmet szerzett. A montreali olimpián bronzérmes, Moszkvában negyedik helyezett volt.