Átadták a Ludovika Campus felújított épületét

Átadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem legújabb épületét, miután befejeződött a Kauser József által tervezett, 1886-ban készült négyszintes, neoreneszánsz tömb felújítása. Az épület, amelynek homlokzatát eredeti állapotában állították helyre, hosszú évtizedek után visszakapta egyetemi funkcióját.

http://pestbuda.hu/cikk/20200708_atadtak_a_ludovika_campus_felujitott_epuletet

Elkészült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépülete melletti, műemléki védelem alatt álló épület felújítása, amelyet a felsőoktatási intézmény július 7-én vehetett birtokba. A Ludovika Szárnyépületnek nevezett, Ludovika tér 1. szám alatti önálló tömb mintegy 9 ezer négyzetméteres, benne 92 iroda, 8 szemináriumi terem, három nyelvi labor, egy számítógépterem és két vívóterem, emellett közösségi terek, tárgyalók kaptak helyet.

A VIII. kerület, Ludovika tér 1. szám alatti épület rekonstrukciója során az eredeti, Kauser József által tervezett homlokzatot állították helyre (Fotó: uni-nke.hu)

A Kauser József által tervezett, 1886-ban elkészült épület az elmúlt évtizedekben számtalan funkciót betöltött: itt működött a Kossuth Tüzér Tiszti Iskola, a Bem József Gimnázium, majd óvónőképzés is folyt itt. Utoljára a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium használta 2015-ig, ekkor lett az épület a Ludovika Campus része. „Most, hosszú idő után végre visszakapja azt a funkciót, amelynek betöltésére épült, azaz újra egyetemi épület lesz” – közölte az ünnepélyes átadón Koltay András rektor.

A Ludovika Akadémia szárnyépülete 1930-ban (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A jobb oldalon látható épülettömbről van szó, amit „Szárnyépületnek” neveznek (Fotó: uni-nke.hu)

A Ludovika Akadémia főépülete (VIII. kerület, Ludovika tér 2.), (Fotó: pestbuda.hu)

A keddi rendezvényen elhangzott: hét évvel ezelőtt kezdődtek meg a Ludovika Campus munkálatai. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a beruházás az első öt év alatt összesen 10 ezer embernek adott munkát, amellyel csaknem 70 ezer négyzetméternyi új épület jött létre. A Ludovika kapcsán indult városfejlesztés első ütemére nettó 34 milliárd forintot fordítottak, a mindenki számára nyitott Orczy parkkal egy új, zöld városrész jött létre Józsefváros szívében.

Az épületben a ludovikás hagyományokat őrizve két vívóterem is várja a hallgatókat (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A VIII. kerületben található Ludovika Egyetemi Campus régi és új épületei körbeveszik az Orczy parkot. Ezt a hatalmas kertet 1829-ben vásárolták meg a Ludovika katonai akadémia számára, amely 1836-ra épült fel, Pollack Mihály tervei szerint, klasszicista stílusban, ám az oktatás végül csak 1872-ben kezdődött meg benne. Az épületben 2012-től működik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A csónakázótavat is magában foglaló, felújított park körül ­ többek között vívóterem, oktatási központ, kollégiumok, rendészeti oktatási épület, lövészklub, lovarda, sportpályák és kalandpark is található. A parkot reggel 6 és este 10 óra között bárki látogathatja.

Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, MTI

Nyitókép: Átadták az átépített Ludovika Szárnyépületet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.