Árnyékkormányt hozna létre Márki-Zay Péter

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.

https://index.hu/belfold/2021/10/20/marki-zay-peter-arnyekkormany-2022-v...

A politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondta el hétfőn, hogy Karácsony Gergellyel egyeztek meg ennek létrehozásáról. Elmondása szerint nem a miniszteri tárcák előre leosztásáról van szó, csak egy tanácsadó testületről. 

BOD PÉTER ÁKOS KÖZGAZDÁSZ, RÓNA PÉTER JOGÁSZ ÉS RASKÓ GYÖRGY AGRÁRVÁLLALKOZÓ NEVE MERÜLT FEL EDDIG A TESTÜLET LEHETSÉGES TAGJAKÉNT.

Bod Péter Ákos a Magyar Hang kérdésére azt mondta: „Adok tanácsot, de nem vagyok tanácsadó. Ha felhív valaki, vagy megkérdez, akkor válaszolok.” Hozzátette: korábban már volt példa rá, hogy Márki-Zay Péter kikérte a véleményét.

Arra a kérdésre, hogy mit válaszolna, ha felkérnék, azt mondta, nem ugrana el a feladat elől, de ismernie kellene a részleteket, hogy pontosan miről lenne szó. Bod Péter Ákos azt is hozzáfűzte, hogy szerinte az Ellenzéki Együttműködés (Elegy) szakértői is helyet kaphatnak majd a testületben.

Róna Péter ugyancsak a Magyar Hang kérdésére azt válaszolta, hogy valóban zajlik „egy informális tanácsadó testület kialakítása, amely szakpolitikai kérdésekben segíti a miniszterelnök-jelölt munkáját”. Ő is megerősítette, hogy korábban már egyeztetett szakmai kérdésekben Márki-Zay Péterrel, és ha szükség lesz rá, a jövőben is rendelkezésére fog állni.

Raskó György, az Antall-kormány egykori agrárállamtitkára azt mondta, hogy már hosszú ideje segíti Márki-Zay Péter munkáját tanácsokkal és szakmai háttéranyagokkal. Hozzátette: a miniszterelnök-jelölt helyzete azért lesz nehéz, mert most

két dudás van a csárdában.

Márki-Zay Péter mellett ugyanis szerinte Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára kettőse határozza meg az ellenzéki politikát. „Téves az az elképzelés, hogy frakció nélkül súlytalan Márki-Zay. Ha az az üzenet megy a választók felé, hogy súlytalan – ahogy Gyurcsány Ferenc videoüzenetéből ez kiviláglik –, az a Fidesz malmára hajtja a vizet, hiszen a kormánypárt éppen ezt fogja hirdetni mindenütt”, tette hozzá, majd arról is beszélt, hogy szerinte Márki-Zay Péter Emmanuel Macron francia elnökhöz hasonlít, aki szintén párt nélkül hozott létre politikai mozgalmat és nyerte meg a választást.

Raskó György mindeközben azt is kiemelte, hogy Márki-Zay Péternek még párt nélkül is lehet párttámogatottsága. Beállt mögé a Momentum és az Új Világ Néppárt, valamint várhatóan az LMP és a Gémesi György fémjelezte Új Kezdet is így fog tenni – fejtette ki, hozzátéve: el kell érni, hogy akár egy koalíció által „valamiféle pártháttér” alakuljon ki a miniszterelnök-jelölt mögött.

(Via Magyar Hang)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.