Államfőválasztást a közjog és a közerkölcs egyidejű figyelembevételével!

Elvárható, hogy a magyar nemzetet ne olyan ember képviselje, aki csak a kirívóan pártos logikával megalkotott Alaptörvény egyetlen, talán nem véletlenül rendkívül igénytelen alkalmassági követelményének felel meg: Köztársasági elnökké megválasztható bármely magyar állampolgár, aki a harmincötödik életévét betöltötte.

Amennyiben egy párthátterű államfő miatt a bírósági csúcsszervek és különösen az ügyészség felelős vezetői pártoktól való függőségének még a törvény adta lehetőségekkel való akadályozása sem várható, akkor az államszervezet demokratikus működéséről beszélni a közjogot és a közerkölcsöt is durván megcsúfoló arcátlanság.

Hazánkban az állampolgárok között közmegegyezés van a tekintetben, hogy a függetlenség a felsorolt közjogi méltóságok tekintetében az 1990-es sajátos rendszerfordulat óta sem jellemző. Eddig egyetlen államfő sem kezdeményezett népszavazást. Jellemző, és okkal vizsgálandó, hogy miért nem fordultak soha közvetlenül a néphez.

Az államfőtől elvárható, hogy a nemzettel egy valóban élő, elnevezéséhez is méltó Nemzeti konzultációt hozzon létre, hogy kiemelt figyelemmel kísérje a nemzet egységes érdekeit és ezek érdekében szükség esetén aktívan fellépjen.

Ahhoz, hogy Magyarországnak és a magyar nemzetnek végre személyében is alkalmas államfője legyen, az eddigi köztársasági elnököktől markánsan eltérő személyiségre van szükségünk.

A szervezetünk elnökeként általam államfőnek ajánlott személy Prof. Dr. Szabó Máté, az alapvető jogok volt biztosa. Ő az, aki hangsúlyosan párt független ombudsmani működésének idején korábban elképzelhetetlen mennyiségű és minőségű vizsgálati jelentésben állt ki az állampolgárok érdekében. Az Alkotmánybírósághoz igen szakszerű beadványokkal fordulva nem kis részben pótolta az odafordulás közvetlen jogától is megfosztott nép lehetőségeit.

Szabó Máté a politikatudomány doktora. 1985 óta dolgozik az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Németül, angolul, oroszul és franciául beszél. Fő oktatási és kutatási témái közé tartozik társadalmi mozgalmak és a politikai tiltakozás a 20–21. században Magyarországon és Közép-Európában. 2007-ben 83 százalékos többséggel választotta meg a parlament az állampolgári jogok országgyűlési biztosává.

Szabó Máté a korábbi államfőkhöz és a jelenleg szóba került jelöltekhez mérten is bizonyítottan alkalmasabb.

Talán éppen ezért nem került a pártok jelölőinek látókörébe?

Szabó Máté alkalmasnak tűnik? Ez még a parlament többsége számára sem lehet kérdés! Alkalmatlanságát okkal és vállalható politikai felelősséggel bizonyítani nehéz lenne…

Az Egészséges Magyarország létrehozásának első lépése az állam fejének felelős megválasztása!

Az írás szerzője által valamennyi országgyűlési képviselő címére elküldött részletesebb anyag is elérhető: http://www.abosz.hu/idoszerukerdesek/20170223_allamfovalasztast.html

Pós Péter, az ABOSZ elnöke - OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.