Kanadai Magyar Hírlap

Feliratkozás Kanadai Magyar Hírlap hírcsatorna csatornájára Kanadai Magyar Hírlap
Frissítve: 1 óra 32 perc

70 ezer otthon van áram nélkül — Tippek ottawaiaknak…

2018, szeptember 23 - 18:07

Vasárnap délben, két nappal a pénteki tornádó után, körülbelül 70 ezer otthon van áram nélkül Ottawában, elsősorban a belvárostól nyugatra. A Merivale-i elektromos transzformer állomás lényegében megsemmisült, ezért még napokig áram nélkül maradhatnak sok tízezren. Ma reggel segítettem egy barátnak a város legsúlyosabban érintett kerületében – Nepean-ban – és még közlekedni is nehéz, hiszen a közlekedési lámpák nem működnek (mindig négy irányú stop-ként kell kezelni az ilyen kereszteződéseket).

(Dunrobin község nyugat Ottawában megsemmisült.)

A következő tippeket osztjuk meg azokkal az olvasókkal, akiknél még mindig nem jött vissza az áram.

 • Ottawa Városháza nyitva tart mindazok számára, akik mobiltelefonjaikat szeretnék feltölteni. Továbbá az önkormányzat jelzi, hogy a Minto Recreation Complex-ben (3500 Cambrian Road) és a Jim Durrell Recreation Centre-ben (1265 Walkley Road) lehet fürödni, tisztálkodni illetve mobilkészülékeket feltölteni.
 • Amennyiben van árama, vagy visszajött Önnél a villany, igyekezzen takaréson használni elektromos készülékeket otthonában, mert az Ottawa Hydro szerint az eletromos hálózat instabil.
 • A GoodLife Fitness tornatermek mindenkit szivesen fogadnak, akik fürödni, illetve telefont feltölteni szeretnének.
 • A Brookstreet Hotel (525 Legget Dr, Kanata) az érintett családokat és kiskorúakat egy játékokkal felszerelt teremmel várja.
 • A Bronson Avenue-n lévő McDonald’s-ban százak sorakoznak, ha lehet kerülje. Az étteremlánc extra alkalmazottakat próbál szerezni.
 • A Drummond’s Gas (Bronson Avenue-n) nyitva van és itt bezin még kapható. Nyugat-Ottawában a legtöbb bezinkút zárva van, keleten pedig több helyen kifogytak bezinből. Benzin még a Terry Fox and Campeau környékén kapható, az Petro-Canadaban és az Essoban.
 • A bevásárlóközpontok közül nyitva van a:
  • Bayshore
  • Rideau Centre
  • Billings Bridge
  • St. Laurent
 • Az önkormányzat könyvtárai zárva vannak.
 • Élelmiszert a belvárosban, illetve az érintett nyugati-déli részeket itt lehet vásárolni:
  • Real Canadian Superstore Westboro
  • Loblaws (Centrum — Kanata Lakes)
  • Sobeys (Metcalfe Street)
  • Loblaws és Walmart (South Keys)
  • Loblaws (Isabella)
 • Propán, generátor, gyufa, viztartály és száraz élelmiszer a Cabela’s vadászati boltban kapható (3065 Palladium Dr.)
 • Zárva van az összes Farm Boy szupermarket nyugat-Ottawában.
 • A River Ward lakosság számára élelmiszert osztanak a Hunt Club Riverside Community Centre-ben (3320 Paul Anka Dr.)
 • A város egy úgynevezett “welcome centre” krizisközpontot hoz létre a lakosság számára ma a Knoxdale-Merivale wardban. A Hunt Club-Riverside városrész lakosságának a Canterbury Recreation Complex-ben működik krizisközpont (2185 Arch St.)
 • Az áram fokozatosan jön vissza szombaton az Ottawai Kórház Civic kampuszán
 • Az ottawai repülőtér már üzemel, de a legtöbb étterem és üzlet zárva tart.

(Greenbank / Hunt Club)

Kategóriák: Szervezetek

Elvesztettem a türelmemet és a reményemet egyszerre…

2018, szeptember 23 - 16:54

Kedves Világ!

Nem tudom, hogy hogyan mondjam ezt el neked, de attól tartok, hogy múlt vasárnap vesztettem el a türelmemet és a reményemet, egyszerre.

A választás utáni nagy tüntetés óta múlt vasárnap mentem először tüntetni. Tartoztam ezzel. De az egész dolog nevetséges volt. Lehettünk talán hat-nyolcezren, és az egész Bem teret megtöltöttük. Azonban a szervezők nem bíztak még ennyi résztvevőben sem, ezért úgy állították fel szinpadot, úgy tervezték meg a hangosítást, (ha ugyan azt hangosításnak lehet hívni), hogy legfeljebb a megjelentek egy ötöde hallhatta a beszélőt. A többiek ”hangot!”! követeltek.

Az első szónok Mellár Tamás volt, alig értettem néhány szavát. Körülöttem méltatlankodó kiabálás ment egyfolytában:”nem halljuk!” Ekkor döntöttem úgy, hogy hazajövök. Ennyi tehetségtelenség láttán attól tartottam – vagy talán kívántam is – hogy mindjárt kitör a lázadás az ellenzék ellen. Nem lepett volna meg.

Ezek akarnak kormányozni? Akik a saját tüntetésüket sem képesek megszervezni? Példátlan ostobaság és hübrisz! Azt hiszem, hogy megkérem orbánviktorminiszterelnökurat, hogy ugyan morzsolja már el ezt a tehetségetlen, zavarosfejű, lehetetlen bandát, hadd legyen egy kis nyugtunk végre!

Kerekes Sándor

Kategóriák: Szervezetek

Tornádó pusztított Kanada fővárosában

2018, szeptember 22 - 16:31

Dunrobin, a kanadai főváros egyik nyugati elővárosa úgy fest ma reggel mint egy háborús zóna, úgy szintén az Outaouais folyó északi oldalán lévő Gatineau város egyes részei. Péntek délután éppen az irodámban kávéztam ottawai önkormányzati képviselőmmel, Mathieu Fleury-vel amikor mindkettőnk mobiltelefonja folyamatosan csengett a kanadai nemzeti riasztórendszer megtéveszthetetlen hangjától. Amikor bármilyen potenciálian életveszélyes helyzet alakul ki, mindazok akik az érintett térségben élnek mobiltelefonon, rádión és televízión is riasztva vannak. Ilyenkor a riasztás az adott rádióprogramot vagy televíziós műsort is félbeszakítja. Ottawa belvárosában voltunk, ahol leginkább a vad szélre, a hirtelenül sötétbe borult égre és a zuhogó esőre figyeltünk fel, illetve arra, hogy rövid ideig elment az áram.

A tornádóknál viszont tudni kell, hogy miközben egy utca szinte teljesen sértetlen marad, egy sarokkal odébb viszont elképesztő lehet a pusztítás. A jelenlegi információink szerint legalább két tornádó csapott le a térségben pénteken késő délután, illetve kora este. Az egyik Ottawa északnyugati peremén, 33 kilométerre a belvárostól, Dunrobin községben. Itt több tucatnyi családi ház, illetve üzlet semmisült meg.

“Éppen nézem azt a helyet, ahol közvetlen szomszédom háza állt és most úgy fest, mintha ott soha nem is lett volna semmilyen otthon”–nyilatkozta Judi Varga-Toth. Az ő háza az egész utcában az egyetlen, amely még áll — tette hozzá Varga-Toth, aki egyébként önkormányzati képviselőjelölt a térségben.

(Súlyos károk keletkeztek Dunrobinban pénteken, nyugat-Ottawa egyik elővárosában. Fotó: Nicole Novotny)

(Dunrobin a pénteki tornádó után. Fotó: Nicole Novotny)

(Az ottawai Green Bank Road, a tornádó után. Fotó: @Marsbarpants/Twitter)

A jelenlegi becslés szerint egy EF-2-es tornádó csapott le a nemzeti főváros térségében, amely annyit jelent, hogy a tartósan fújó szelek 179 és 218 kilométer közöttiek lehettek. Utoljára 1998-ban okozott ekkora károkat egy vihar (akkor éppen a hírhedt jég vihar) Kanada fővárosában. A dunrobiniak számára krízisközpontot nyitott a Vörös Kereszt a West Carleton Középiskolában (West Carleton High School), a helyi kultúrházban pedig menedéket adnak annak a több mint harminc családnak, akiknek otthona teljesen megsemmisült.

A helyzet Gatineau-ban, az ottawai (Outaouais) folyó québeci oldalán is kritikus volt. Gatineau pusztán 3 kilométerre fekszik Ottawa belvárosától és itt csapott le a második tornádó pénteken.

(Egy lakóház Gatineau-ban, a tornádó után. Fotó: Vincent-Carl Leriche)

(Súlyos károk Gatineau-ban, a pénteki tornádó után. Fotó: Vincent-Carl Leriche)

(Egy Gatineau-i utca a tornádó után. Fotó: Vincent-Carl Leriche)

Gatineauban a legsúlyosabb károk a Mont-Bleu körzetben keletkeztek. Gatineau önkormányza arra kéri a helyieket, hogy ne menjenek vissza otthonaikba, amig a város nem vizsgálja meg a sérült struktúrák biztonságát. Ideiglenes menedékhelyet nyitott a város a Cégep de l’Outaouais főiskolán.

(Gatineau önkormányzata a Twitteren jelzi az evakuált zónát és kéri az érintett lakosságot, hogy ne menjenek még haza.)

Szombat reggel Ottawában és Gatineauban együttesen 150 ezer otthon van még mindig áram nélkül. Ottawában ez a szám e cikk írásakor 119 ezer. Az áramszünet leginkább a város nyugati felét érinti, elsősorban a következő körzeteket: Knoxdale-Merivale, Barrhaven, Gloucester-South, Nepean, Somerset, Kitchissippi.

Jim Watson, Ottawa polgármestere szombat reggel bejelentette: ideiglenesen felfüggeszti választási kampányát és erre szólította fel valamennyi jelöltet. Október 22-én kerül sor polgármesteri és önkormányzati választásokra.

(Jim Watson, Ottawa polgármester a Twitteren kommunikál a lakossággal. Itt jelzi, hogy hol lehet benzint vásárolni, megköszöni a dunrobiniak összefogását és jelzi, hogy felfüggesztette kampányát.)

Az áramkimaradások miatt több tucat benzinkút zárva van. Ottawa tömegközlekedési vállalata, az OC Transpo pedig szombat reggel jelezte, hogy nem indul az O-Train nevű elővárosi vonat. Összesen nyolcvan áramoszlop dölt le a tornádó miatt. Harminc felett a sérültek száma.

A pénteki tornádó több szempontból is figyelmeztetés volt mindannyiunk számára: egyre gyakrabban fordul elő szélsőséges, ebben a térségben szokatlan időjárás, amire ha nem is lehet mindig felkészülni, tudni kell az adott helyzetet biztonságosan kezelni, amennyire csak lehet. Ezen kívül pedig mindig komolyan kell venni az AlertReady rendszer riasztásait–akár rádión, televízión vagy mobiltelefonjainkon. Nem túlzás azt mondani, hogy életet menthet.

Kategóriák: Szervezetek

Kanadai kisnyugdíjasok Bayer Zsolt blogján

2018, szeptember 21 - 18:11

Bede-Fazekas Zsolt úgy döntött, hogy Bayer Zsolt fideszes publicista blogján–a nyomdafestéket nem tűrő, nyiltan rasszista közírónak intézett levél formájában–ír terjedelmes bírálatot a kanadai nyugdíjrendszerről. Bayer rendszeresen ír olyan stílusú és tartalmú cikkeket, illetve tesz hasonlóan nyomdafestéket nem tűrő kijekentéseket, amelyek kanadai lapokban egyszerűen nem jelenhetnének meg. Talán még emlékeznek 2006-os kijelentésére, amely így szólt: “Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba.” 2013-ban ezt a kiegészítést írta: “A cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. A cigányok ezen része bármiféle emberinek nevezhető kommunikációra képtelen. Leginkább tagolatlan hangok törnek elő állati koponyájából, és az egyetlen, amit ért ebből a nyomorult világból, az az erőszak…”

Amikor ilyen szöveget olvasok, hálás vagyok a sorsnak azért, hogy Kanadában születtem. Akkor is, ha egy igencsak keserves képet fest Bede Fazekas Zsolt a kanadai kisnyugdíjasokról. A kép azonban több szempontból torz és hamis. Mint, ahogy azt a magyar rendszerpártiaktól megszokhattuk, Bayer Zsolt blogján nem lehet hozzászólást írni a bejegyzések alá, de őszintén szólva nem is szívesen irnék oda. Ezért nyújtok  választ a KMH hasábjain.

Tény, hogy Kanadában is vannak kisnyugdíjasok és szerény körülmények között élnek. Ezt nem tankönyből tudom, hanem családi tapasztalatból. Amiután nagyapám a hetvenes években fiatalon meghalt, nagymamám egyedül, szerény nyugdíjából tartotta fenn a családi házat Lavalban, Montreál északi elővárosában több mint 35 éven keresztül. Kisnyugdíjas volt és évekig festményeivel keresett egy kis extra pénzt és az által is, hogy a nyolcvanas éveken mielőtt iskolás korú lettem, sok időt töltöttem vele, vigyázott rám, miközben szüleim dolgoztak. Ruhát magának alig vásárolt, sokkal inkább saját maga varrt. Fodrászhoz nem járt, utazásról szó sem lehetett, nem volt kocsija, étterembe pedig nagyon ritkán ment, kizárólag velünk –évente néhányszor — különleges alkalmakkor. Inkább ő készített nekünk vasárnapi ebédet és ehhez még akkor is ragaszkodott amikor már elmúlt 85 éves. A téli hónapokban a fűtésre horribilis összegek mentek el és a korai hatvanas években épült bungalow fenntartása, karbantartása sem volt mindig könnyű. De valahogy sikerült. Talán úgy, hogy az egyetlen luxus az a kábel tévé volt és pár magazin előfizetés.

De nézzük, hogy Bede Fazekas Zsolt torontói rádiós és könyvesbolt tulajdonos mit ír a kanadai nyugdíjakról Bayer oldalán.

“Szia Zsolt!

Ne haragudj, hogy megint az idődet rabolom, de miközben néztem a tegnapi parlamenti vitát, eszembe jutott valami. Éppen a miniszterelnököt hazaárulózták (ha jól emlékszem a Párbeszéd képviselője) az égvilágon mindenért, többek közt a magyar nyugdíjasok “rettenetes” helyzete miatt. A hazaárulózás pontjai egyenként is megérnének egy misét, de azért a nyugdíjaknál akadtam el, mert éppen aznap reggel mesélte feleségem, hogy tán két napja, hosszan beszélgetett egy kedves barátunkkal, aki elmondta mennyi a kanadai nyugdíja (…) A balos civilek azt gondolják itt kolbászból van a kerítés, a balos megmondóembereknek meg egy liberális paradicsom vagyunk; amire lehet jó példaként hivatkozni. Csak hát a hivatkozási pontok többnyire nem fedik a valóságot. (…)

Azt tudom, hogy a kanadai nyugdíj nagyon szar.

De, még ennek tudatában  is meglepődtem mikor feleségem elmesélte, hogy barátaink, egy tervezőmérnök házaspár 1500 kanadai dollár nyugdíjat kap havonta. Ketten együtt!

Ez a mai árfolyamon kb. 320ezer forint. Ha ezt elosztjuk kettővel, akkor 160ezer forint/koponya! 

Persze, hazudnék ha azt mondanám, hogy mindenkinek ilyen szar a nyugdíja, de ha odahaza szabad hivatkozni pl. a zenészek rendkívül alacsony nyugdíjára (aminek nem Orbán az oka), akkor szerintem itt is el lehet csodálkozni, hogy egy mérnök ember, ha csak az állami nyugdíját vesszük alapul, elég szar helyzetbe tud kerülni élete alkonyán. 

Ez a két ember speciel, mindig szabadúszóként dolgozott, magyarán saját kis vállalkozásuk volt. (…)

Győrben élő édesapám nyugdíja, az utolsó emeléssel meghaladta a 200ezer forintot! A Magyar Vagon és Gépgyárban dolgozott. Nem Horváth Edének hívják, tehát nem volt vezérigazgató, de még csak mérnök sem, sőt szakmunkás sem. Szivattyúkezelő, betanított munkás volt! Na, nem ürüléket szivattyúzott, hanem a Rába motorok gyártásánál, a próbajáratáshoz szükséges sok-sok hűtővíz biztosítása volt a szivattyúkezelők feladata.

Mérnök barátunk kanadai nyugdíja tehát 150ezer forint, szemben a magyarországi apám 200ezer forintjával! (…)

Természetesen, badarság lenne általánosítani, de érdemes azon elgondolkozni, hogy ha a 90 éves apám 200ezer+ forintos havi állami nyugdíja több mint a kanadai mérnök barátunk állami nyugdíja, akkor miért is hazaárulózzák le a hazai nyugdíjhelyzet miatt a miniszterelnököt.

Persze, mondjuk a 40ezer forintos (kb. 200 dolláros) nyugdíj tényleg vicc, de ha arányaiban nézzük, akkor Kanadában semmivel sem ér többet a 4-500 dolláros nyugdíj. És, nagyon sok ilyen van! Ez egy nagyon nehéz téma, amit a szerencsétlen ellenzék próbál meglovagolni. Gondoltam, hadd legyen a kezedben pár adat, ha árnyalni kell az őrjöngésüket.”

Én is szeretném árnyalni a helyzetet, illetve kijavítani Bede Fazekos Zsolt tévedéseit. Nincs “nagyon sok” olyan kanadai aki 400-500 dolláros nyugdíjból él. Már csak azért sincs, mert 65 fölött az alanyi jogon járó Old Age Security (OAS) 2018-ban $586.66/hó. Ha egy nyugdíjas valaha is dolgozott bejelentve (bármennyi ideig), akkor ehhez a nyugdíjhoz jön még a Canada Pension Plan (CPP), vagy Québecben a Régie des rentes du Québec (RRQ). A legmagasabb havi CPP nyugdíj 2018-ban $1,134.17, de ez nyilván attól függ, hogy mennyit keresett az illető amikor még dolgozott, tehát mennyit fizetett be munkaadóján keresztül a CPP nyugdíj alapba. Az átlag havi CPP nyugdíj 2018-ban $640/hó.

Az átlag CPP és az OAS együttesen sem sok. Ugyanakkor Bede Fazekas Zsolt nem tesz említést a Guaranteed Income Supplement-ről, amely a kisnyugdíjasok havi összegét emeli. Ennek maximum összege $891.18/hó és ez azokra vonatkozik leginkább, akik nem kapnak CPP-t, mert nem volt soha bejelentett munkájuk, illetve kisvállalkozók voltak és nem, vagy alig fizettek be a rendszerbe.

Ha egy nyugdíjasnak nincsen egyéb jövedelme (például befektetésből származó kamat vagy egy eladott ház, illetve ingatlan utáni nyeresség, illetve egy cégtől vagy állami intézménytől magánnyugdíj), akkor a teljes, államilag fizetett “kisnyugdíj” $1.200 és $1.400 körül mozog. Ez kétségkívül egy nagyon szerény összeg és lakást bérelni ebből nem csak Torontóban, de még Ottawában is nehéz. Azonban mégsem igaz, ahogy Bede Fazekas írja, hogy nagyon sokan élnek 400-500 dollárból. Azt viszont érdemes megkérdezni: Magyarországon mennyi az alanyi jogon járó öregkori nyugdíj?

De nyugdíj ide. vagy oda, azt végképp nem értem, hogy egy olyan magyar aki immár 30 éve él Kanadában, egy civilizált társadalomban, miért vágyik arra, hogy Bayer Zsolttal társalogjon, akár kanadai nyugdíjról, akár másról…

Kategóriák: Szervezetek

Elégtétel

2018, szeptember 21 - 13:55

Lábánál fogva lóg a Köztársaság téren Újhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője. Szerencsére csak bábu formájában, de a látvány így is gyomorforgató.  

Orbán Viktor a választások előtt azzal fenyegetőzött, hogy elégtételt fognak venni azokon, akik velük szemben állnak. Nem sokkal ezután a fideszes sajtó meg is kezdte a listázásokat.

Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint mára a Fidesz gyűlöletpolitikája arra szintre jutott, hogy szélsőjobbos támogatói már nyíltan fenyegetnek akasztással egy ellenzéki képviselőt. Az MSZP EP-képviselőjét sorozatos, életveszélyes fenyegetések érik, ami csütörtökön este érte el a legalját, amikor egy, Ujhelyi István arcképével leragasztott bábut fejjel lefelé felakasztottak egy fára.

Ezt a cselekményt egy olyan szélsőjobbos csoport vállalta magára, amely nyíltan kiáll Orbán Viktor mellett.

Az MSZP elnöke ezt követően arról ír, hogy a párt elnöksége egy emberként állt ki a megfenyegetett Ujhelyi István mellett. Hozzáteszi: az MSZP elítéli az erőszak és erőszakra felhívó cselekmények minden formáját, “legyen szó akár akasztófáról akár hordóról, és ezt várjuk el minden politikustól és párttól, legyen az kormánypárti vagy ellenzéki.”

A pártelnöki szöveg utolsó mondatát nehéz másképp értelmezni, minthogy a szocialisták a Demokratikus Koalíciónak is üzentek. A DK által meghirdettetett utcai tüntetések első napján ugyanis – belgrádi mintára- egy Orbán Viktor fényképével díszített üres műanyagordót lehetett bottal ütögetni.

Kenderessy Milán

Kategóriák: Szervezetek

Szijjártó a troll

2018, szeptember 20 - 16:38

Az Európai Parlament alapvetően kiosztott egy taslit a magyar kormánynak. Ezt lehet szépíteni, illetve mesedélutánokon enyhíteni. De alapvetően megszavazták a magyar kormányt elítélő Sargentini-jelentést. Ehhez képest a lakosság békés dagonyában ücsörög, és békésen viseli, hogy a regnáló hatalom hülyének nézi. Mert mi mást is tenne? A recept bevált, tehát alkalmazza.

Az egyik pontja a kommunikációs cunaminak az, hogy egy hosszabb, talán megszeppenésnek is feltüntethető szünet után elindították annak a vitáját, hogy a lehetséges ötből három pofon küldte-e a padlóra, vagy a negyediket is rámérték-e az Orbán-kormányra. Mert azon polemizálni, hogy az említett jelentést a tartózkodókat figyelembe-véve vagy azt kihagyva szavazták-e meg, aligha más jellegű vita. Nem a jelentés tényeit, megállapítását cáfolja, hanem a politikai következmények mértékén rugózik. Egyébként a kormány propagandája még ebben is ellentmondásosnak tűnik. Az egyik pillanatban el sem fogadják a szavazás végeredményét, míg a másikban a szerintük meg sem történt szavazást akarják megtámadni az Európai Bíróságon. Úgyhogy Orbán szerint nem is kaptak taslit, de azért feljelentik a verekedőt. Egy vidámabbra részegedett kocsmaközönség ennél kevesebbre harsány közröhejjel reagálna. Valószínűleg. A politikusok azonban talán munkaköri kötelességből morózusak. Nem röhögik körbe Orbánt.

Talán Szijjártó Pétert sem. Pedig Orbán egykori csicskása igazán minden t megtesz a nagyérdemű szórakoztatása érdekében. Közben kicsit kamuzik is. De ez nála valószínűleg munkaköri kötelesség. Most minden esetre beleállt. A politikai szószékbe. Tudom, arra inkább ráállni szoktak. Mint a hordóra. A mintacsicska meg is tette. A maga hordószónoklatát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának az ülésén. Kijelentette, illetve inkább bejelentette, hogy „egyes tisztségviselők nemrég képtelenségeket állítottak Magyarországról, és ezek nem voltak mások, mint hazugságok”. No jó. De cáfolta a kormánypropaganda a Sargentini-jelentés hetven-valahány pontját? Noha valószínűleg meg lehetett volna tenni. Akár írásban is összerakva a manipulálatlan jelentésben leírtakat, és annak tételes, bárki által ellenőrizhető adatokkal alátámasztott cáfolatát. Az uniós kommunikáció azonban nem ettől hangos. Így aztán a kormány, egykor a forint bedöntésében is jeleskedő, külügyminisztere nagyjából olyan teljesítményt produkált, mint az internetes fórumok fizetett trolljai.

Azok, akik abban a pillanatban elkezdenek másról beszélni, személyeskedni, amint tények felsorolását kéri tőlük valaki. Amikor nem fogadja el valaki vitának azt, hogy szerintük Orbán szent, igazmondó, és csalhatatlan. Amiből következik, hogy a normális magyar ember Orbán fenekét nyalja, és a szavain csügg. Pókháló helyett. Mert az utóbbi a fejében van. A trollnak. Meg a magyar külügyérnek. Dúsan elfedve a valóságot, ami egy pillanatig nem hagyja magát zavartatni. Ahogy Szijjártó sem a valóságtól. Mert azt mondta ez a bátor ember, hogy „a magyarok véleményét mi képviseljük, hiszen mi nyertük a választásokat”. Amiből legfeljebb az következik, hogy Szijjártó troll-üzemmódba kapcsolva kifejtette: csak az a magyar, aki rájuk szavazott. Mert egyébként a többség, mint tudjuk, és bármikor ellenőrizhetjük: nem a Fideszre szavazott. Valójában az ellenzék megosztottsága segítette a hatalomba a Fideszt és nem a többségi szavazatok.

Miközben elég sokan otthon maradtak. Azaz tartózkodtak. Ha azt a logikát követjük, amit Orbán a Sargentini-jelentés kapcsán, akkor a szavazáskor otthon tartózkodók szavazata is beleszámítana a végeredménybe. Ebben az esetben, a teljes szavazásra jogosultak halmaza alapján kellene számítani a Fidesz szavazáskori támogatottságát. Ami alapján igencsak a lakosság kisebbsége juttatta ilyen mértékű hatalomhoz. Különösen úgy, hogy a határon kívüli szavazatok kapcsán a nyugati munkavállaló láthatóan kevesebb ajnározást kapott, mint a környékbeliek. Holott az előbbiek tudhatóan milliárdokat utalnak haza, míg az utóbbiak tudhatóan milliárdokba kerülnek az államnak a különböző támogatási csatornákon keresztül.

A jelenleg is hullámokat vető gazdasági exodus fényében különösen érdekes Szijjártó azon kijelentése, miszerint a „magyarok országa boldog, és büszke az ezeréves történelmére, a keresztény kultúrájára és hagyományaira”. Mármint a boldogsági rész. Tekintve, hogy tíz-, illetve százezrek a lábukkal szavaznak az ellenkezőjére.

Kategóriák: Szervezetek

Kánon – magyarul: kulturkampf

2018, szeptember 19 - 17:11

Esti Kornél ellenségesen méregette a zongora kottatartóján árválkodó rongyosra lapozott agyonjátszott partitúra fedőlapját rajta a szerző neve Soros György na ebből se’ játszhatunk többet

(grafika: Ernesto Vladimír)

de akkor mit egy jobbilliberális kánont kérdezte bizonytalanul a zenekar hátulütője a Csend Zenekar egyemberként fordult feléje az milyen mióta a központi bizottság állásfoglalása nyilvánosságra került fel kell venni a harcot a popzenében uralkodó balliberális diktatúra ellen [„Balázs! Alaktalan alakok szavaira reflektálsz?!”] a zenészek csak egyvalamiben lehettek biztosak ha nem tudják jólhallhatóan bizonyítani antiballiberalizmusukat nem lesz gázsi sokan közülük tévedhetetlen biztonsággal találták el a domináns [2rule] hangnemet volt aki nem először a történelmi változások kakofóniájában de a többség az egységes zenei koncepció kialakításáért és végrehajtásának koordinálásáért felelős kormánybiztos karmesteri pálcáját leste [Egy másik karmester: “I conduct orchestras all over the world, and I know that only if we work together can we have harmony.”] vállaljuk fel bátran a konzervatív értékeket(sic!) játsszunk mindent Hisz(I mean: belief)-dúrban ott jó sok kereszt az előjegyzés lelkesedett a bőgős hogy a fekete billentyűk elvegyék a fehérek munkáját horgadt fel a zongorista tán még az asszonyaikat is megerőszakolják de ezt ő maga is túlzásnak érezte és szerinted az ítészek között kinek van abszolúthallása és rúgjuk ki a zenekarból a gyermekteleneket [egy karnagy kiérdemelte, hogy őt név szerint: Hoppál Péter!] pengessünk hazafias húrokat a gitáros tanácstalanul forgatta hangszerét de melyik lehet az a D vagy az Á neked csak hazafias húrok maradtak a többi el(meg)pattant amelyik még nem az is tervezi [Strjanyin elvtárs, a Kommunista Párt szervező funkcionáriusa, aki a kujbisevi járás Besszonovszkij kerületének a Gigász nevű kolhozáról ismert Besszonovka falujában született, 1932-ben elhatározta, hogy készít 23 húrú elektromos gitárt. Anyagi támogatásért fordult helyi feletteséhez, Voszkobojnyikov elvtárshoz, Voszkobojnyikov elvtárs azonban nem merte a döntést meghozni, tovább küldte a kérvényt a Krupszkajáról elnevezett kultúrháznak. Az ottani vezetés sem tudott mit kezdeni a kérvénnyel, még feljebb küldték. Ez így ment majdnem két évig. Intézmények és hivatalok hada foglalkozott a kéréssel, végül sohasem született döntés és Strjanyin elvtárs sohasem kapta meg az 500 rubeljét.] a hippis gitár helyett citerázzunk a dzsesszes szaxofon helyett fújhatnánk a tárogatót forduljunk a NERvous Pataki Attila ufóihoz és fénylényeihez [Magyar Égre Magyar Ufót!] kérjük segítségüket a hangszerelésben talán még nem késő iratkozzunk be Póka Egon zeneiskolájába ááá úgysem vennének fel bennünket a kontrapunkt meg olyasmi mint a fékek és ellensúlyok a több szólam is afféle liberális cucc játsszuk inkább mindannyian ugyanazt jó hangosan szép egysíkúan unisono főleg pentaton skálát [Kliment Klivka, a szovjet zenei etnográfia egyik megteremtője 1932-ben azt hallotta, hogy a bécsi egyetemen tanító Nyikolaj Trubeckoj (1920-ban hagyta el Oroszországot) könyvében azt írta: Nyugat-Európában nem létezik a pentaton skála. Klivka ennek akart utánajárni, de mivel a könyv nem volt elérhető a szovjet könyvtárakban, néhány napra kölcsönkért egyet filológus barátaitól. A barátokat hamarosan letartóztatták, és orosz nacionalista szervezkedés vádjával elítélték. Klivkát három év szibériai kényszermunkára ítélték.] vigyázni a ritmussal még a végén már-már asszimilálódott idegen elemek keverednek az előadásunkba Mars-tempó egy-két egy-két jobb-bal jobb-bal nehogy véletlenül ütemet tévesszen valaki vagy a hazaárulók kettő-négyet tapsolhassanak a 2/4 meg a 4/4 helyett próbálkozzunk 2/3-ban [tartózkodás nincs!] az énekes mély hangon lalázzon nincs az a szöveg ami ne keltene gyanút [Fogynak a szavaink.] de miért mély hangon hogy férfias legyen ez a trendi genderstílus nyugtalanító és persze nem játszhatunk semmit a csatakbuzi Elton Johntól a migráns Mercuryról nem is szólva de mit szól ehhez a közönség közönség már nincs elvesztette közönség jellegét magánönség méginkább magánság van [magániskola magánkórház magánstadion magánkisvasút magánmigráns magánkülpolitika magánbelpolitika magángazda(g)ság magánpénz magánlaksértés magánéletsértés magánbörtön magánigazságszolgáltatás magánjog magánhadsereg… magánmagyarország-magánügy] szerencse hogy nem rockzenét játszunk mert most veszélyben lennénk. Legjobb lesz, ha maradunk Csendben!

a vendégszövegek forrása: OSA Archívum

Éry Balázs

Kategóriák: Szervezetek

Tisztelt Európai Unió! Vegyék tudomásul, hogy nagyon fel vagyunk háborodva!

2018, szeptember 19 - 16:56

Felháborító, hogy bennünket kritizálnak, mikor épp ellenkezőleg, hálával tartoznának nekünk. Megvédtük Európát, ha mi nem lennénk, Európában már mindenki migráns lenne, és migránsul beszélne. Azt még megértjük, hogy irigyelnek bennünket, amiért nálunk minden jó, de a Sargentini-jelentésben megfogalmazott kritikákat ezzel együtt is felháborítónak tartjuk.

Vegyük például a sajtó szabadságát. Sehol a világon nem olyan szabad a sajtó, mint nálunk. Magyarországon a kormányhoz közeli lapok arról írnak, amiről csak akarnak. Arról pedig nem a kormány tehet, ha mindig azt akarják, amit mi akarunk. Mi azt akarjuk, hogy jelenjen meg a sajtóban, hogy a kormány jól végzi a dolgát, az egészségügyben minden rendben van, az oktatás jó irányba halad, a szegénység megszűnőben. És ezt a kormányhoz közeli sajtó nálunk megírhatja, anélkül, hogy bármilyen retorziótól kellene tartania.

Ezért van az, hogy a miniszterelnök, valamint a Fidesz vezető politikusai csak azoknak az újságíróknak nyilatkoznak, akik olyanokat kérdeznek tőlük, amire ők jól tudnak válaszolni.

Korrupció pedig nincs Magyarországon. Olyan előfordul, hogy egy közbeszerzést nem a legjobb ajánlatot tevő nyer el, hanem valamelyik, a kormányhoz közeli jóbarát. De még mindig jobb, ha a pénzt rendes magyar emberek lopják ki a magyar emberek zsebéből, mintha holmi jöttment idegenek tennék ugyanezt.

Azt írja Sargentini, hogy a magyar kormány fenyegeti az ítélkezés függetlenségét. Ez egy ordas hazugság. A magyar kormány ugyanis kifejezetten azt szeretné, ha kizárólag igazságos ítéletek születnének. Ezért kívánjuk segíteni a bírák munkáját, ezért mondjuk meg nekik, hogy milyen egy igazságos ítélet. Sargentini persze ezt is félreérti, amin nem csodálkozunk, mert ő egy másik, tőlünk idegen kultúrában nevelkedett. Mi nagyvonalúak vagyunk, és elnézzük neki, hogy emiatt nem képes a mi morális szintünkre emelkedni, neki viszont meg kell értenie, hogy mi nem leszünk gyarmat.

Szemben Sargentini állításaival, Magyarországon a tudomány szabadabb, mint az EU többi országában. És ezt a szabadságot semmi nem veszélyezteti. A magyar kormány nem szándékozik lerombolni a Magyar Tudományos Akadémia épületét, és bár Mészáros Lőrinc tett rá vételi ajánlatot, jelenleg nem kívánjuk neki eladni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Magyarországon jelenleg egyetlen akadémikus sincs börtönben, akkor joggal tesszük fel a kérdést: miről beszél a jelentéstevő?

Ami pedig az oktatást illeti: ezen a területen végképp érthetetlenek az ellenünk felhozott vádak. Az, hogy a kormánytagok, valamint a Fidesz vezetőinek a gyermekei nem a közoktatásban, hanem drága magániskolákban tanulnak, nem azt bizonyítja, hogy a közoktatás színvonala nem megfelelő, hanem azt, hogy ezek az emberek jó hazafiak. Vállalják, hogy külön pénzt fizetnek azért, ami másoknak ingyen van. Fizetnek a tandíjért a drága magániskolákban, miközben a nép egyszerű gyermekeinek a gyermekei ingyen tanulnak.

Mi ez, ha nem áldozatvállalás a haza oltárán? Persze, Sargentini ezt nem értheti, hiszen az ő hazája még sohasem védte meg Európát, és ott a kormány nem segíti a bírák ítélkezési munkáját. A sajtóról nem is szólva: jó helyről tudjuk, hogy Hollandiában mindenféle dolgok megjelennek az újságokban, aztán csodálkoznak, ha a kormányuk nem kap kétharmadot.

Úgyhogy, vegyék tudomásul, hogy nagyon fel vagyunk háborodva! Reméljük ez látszik rajtunk, de ha nem, akkor megpróbáljuk még jobban felfújni magunkat, hogy még annál is nagyobbnak lássanak bennünket, mint amilyennek mutatni szeretnénk magunkat.

Föld S. Péter

Kategóriák: Szervezetek

Veszélyben a jogállamiság Kanada legnépesebb tartományában?

2018, szeptember 18 - 20:44

Káosz van az október 22-én esedékes torontói önkormányzati választás körül, amiután Doug Ford, Ontario tartományi kormányfő a kampány kellősközepén csaknem felére csökkentette a városi közgyűlés mandátumainak számát, most pedig hatályon kívül helyezné azt a bírósági döntést, amely szerint egy ilyen intézkedés sérti az Alapvető jogok és szabadságok kanadai chartáját, azaz Kanada alkotmányát.  A tartományi törvényhozások és Kanada szövetségi képviselői is egy rendkívüli jogi baltával rendelkeznek: az alkotmányba épített úgynevezett “notwithstanding clause” használatával szinte bármilyen bírói döntést ideiglenesen (öt évig) figyelmen kívül hagyhat egy kormány egyszerű többségi szavazással, akkor is ha bizonyos, hogy az intézkedés alkotmányellenes. A felülírás bevetése egy politikai atomcsapással egyenlő és alig volt példa arra, hogy ezt valaha is használták, hiszen joggal félhet egy adott politikus a “népharagtól” és a diktátor jelzőtől. 1982 óta öt alkalommal folyamodtak ehhez a megoldáshoz, például Québec tartományban a francia nyelv megvédése érdekében.

Fotó: Doug Ford miniszterelnök “a népért.”

Doug Ford, a júniusban megválasztott progresszív-konzervatív tartományi miniszterelnök az elmúlt hetekben jelentette be, hogy 47 képviselő helyett 25 képviselőből áll majd csak Toronto önkormányzati testülete és a különböző választókerületek határai is megváltoznak, lényegében a tartományi választásokon használt határokkal lesznek azonosak. A gond viszont az, hogy az október 22-ei kampány már elkezdődött, 47 képviselőjelölt kampányol, most pedig sem választópolgár, sem pedig politikus nem tudja, hogy létezik-e még egyáltalán választókörzete.

Edward Belobaba, a Legfelsőbb Bíróság részéről kijelentette: nincs olyan történelmi előzmény Kanadában, hogy egy választási kampány alatt változik meg ilyen radikálisan a választás egész szerkezete és a választókerületek számai és határai. Belobala szerint a Ford kormány aláássa a szabad és igazságos választás elvét, tervezett intézkedése alkotmányellenes.

Erre jelentette be Ford hibásan, hogy Belobala bírót egyik tartományi liberális elődje jelölte ki és ezért pártpolitikai vetülete van a döntésének (egyébként a szövetségi kormány jelölte a bírót, nem pedig a tartományi). Ford mindenáron végig viszi a radikális választási reformot még az október 22-ei dátum előtt. Ekkor jelezte, hogy hatályon kívül helyezné a döntést az ominózus klauzussal.

Kedden viszont úgy néz ki, hogy valamilyen kompromisszumot keresne a kormány, hogy ne kelljen bevetni a politikai atomcsapást, ugyanakkor mégis sikerüljön átalakítani az önkormánzati rendszert a szavazás előtt. A kormány is látta a Mainstreet Research felmérést Torontóban, amely szerint a torontóiak 65 százaléka elutasítja az alkotmány felülírását, 56 százaléka pedig “erélyesen elutasítja” ezt az opciót. Továbbá 55 százalék ellenzi a mandátumcsökkentést. Ami érdekes: itt nem csak Toronto “balos” belvárosáról van szó, hanem az elővárosokban is elutasítják az új jobboldali tervet. Elég nehéz nem arra gondolni, hogy Ford egy ilyen lépéssel próbál bosszút állni azért, mert évekkel ezelőtt néhai testvérének botrányos polgármesterségét “megkeserítette” az akkori városi testület. A hivatalos indok természetesen a költségek visszaszorítása és a “hatékonyabb” népképviselet Torontóban.

A mostani eset egy fontos figyelmeztetés minden kanadainak: ne felejtsük el, hogy az önkormányzataink, városaink sorsa teljesen a tartományi kormány kezében van — bármikor, bármilyen irányba átalakíthatják a helyi kormányzást.

Kategóriák: Szervezetek

Orbán őszödi beszéde

2018, szeptember 17 - 14:14

Ma 12 éve, 2006. szeptember 17-én ismertették a rádióban Gyurcsány Ferenc hónapokkal korábban, május 26-án Őszödön elmondott beszédét. Pontosabban, a beszéd néhány részletét. Orbán Viktor – alább közölt – őszödi beszédének nyilvánosságra hozatalára még várnunk kell.

Most mit vagytok úgy oda? Miért bámultok rám, mint borjú az újkapura? Buta, kifejezéstelen tekintettel. Úgy tesztek, mintha nem tudtátok volna, hogy mi lesz. Mitől vagytok kiakadva? Miért mondjátok, hogy nem tudtátok volna? Munkát vállaltatok egy kuplerájban és nem sejtettétek, hogy mi lesz a dolgotok?

Lehetett tudni, nem rejtettem véka alá soha.

Na jó, nem mindig mondtam meg nyíltan. Nem akartam szájbarágós lenni, gondoltam, hagyok nektek egy kis intellektuális kihívást. Azt hittem, hogy negyven év egypártrendszer után képesek vagytok megfejteni a kódolt üzeneteket. Tudtok a sorok között olvasni, ismeritek a szavak valódi jelentését, és a testbeszéd értelmezése sem idegen tőletek.

Tudtátok, hogy mi vár rátok.

Néhány évvel ezelőtt jobb társaságban kiröhögték, aki azt mondta, hogy visszahozom nektek Horthyt. Államosítok mindent, látástól vakolásig, és csak kevesek kiváltsága lesz a tájékozódás.

Hogy a papok befészkelik magukat az iskolákba, a családokba, a hálószobákba. Kinek a pap, kinek a paplan. Stadion és kisvasút lesz oktatás és egészségügy helyett.

Kiröhögtétek, aki ezt mondta, hülyének hittétek. Ha nem röhögtetek rajta, akkor bérrettegőnek neveztétek. Legalább magatoknak ne hazudjatok, aranycsibéim! Ti tényleg nem tudtátok, hogy lebontom a jogállamot, és sóval hintem be a helyét?

Nem kellett professzornak lenni hozzá, hogy valaki megértse, filozófusnak sem. Ha lett volna hozzá fületek és szemetek, már régen tudnátok, hogy mi a dörgés. Akkor például, amikor azt mondtam, hogy oszt jó napot. Hogy a haza nem lehet ellenzékben. Hogy egy a tábor, egy a zászló.

Adtam már jeleket korábban is. Füstjeleket, ha úgy tetszik. Jó húsz évvel ezelőtt, amikor egy Fidesz-közeli kolléga egyetlen nap leforgása alatt tucatnyi köztartozásos céget vásárolt Kaya Ibrahim és Joszip Tot urak lopott útlevelével. Lehetett volna gyanakodni. És amikor rákérdeztetek, az volt rá a válasz, hogy mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni.

Az is alkotmányos jog lett, hogy mindenkit hülyének nézünk. Majd meglátjátok, mi lesz még itt. Rá sem ismertek a saját országotokra, azt hiszitek majd, hogy idegenben vagytok. A mesés keleten, teszem azt.

Trafikmutyi, földbérletek? Quaestor-botrány? Csengeri örökösnő? Ti tényleg nem tudtátok? Migráncsokkal riogatlak benneteket, hogy hozzám szaladjatok védelemért.

Azt viszont megígérem, hogy nem leszünk gyarmat. Üzenjetek Brüsszelnek, hogy nincs rá szükség, mert a magatok foglyai vagytok. Túszul ejtettétek magatokat 2010-ben, majd négy évvel később, és 2018-ban megint. Mindig, amikor csak tehettétek.

Barátkozzatok a gondolattal drága aranycsibéim, hogy ez most már mindig így lesz.

Mert én még soha nem hazudtam nektek, megmondom most is az őszintét: hogy ahol bármi megtörténhet, ott minden meg is történik.

Föld S. Péter

Kategóriák: Szervezetek

A fiatalokra figyelünk

2018, szeptember 16 - 18:32

Akik részt szeretnének venni Európa legnagyobb sörünnepén, azoknak nem kell egészen Münchenig utazniuk, hiszen most Budapesten is átélhetik a legnagyobb sörfesztivál minden örömét 2018. szeptember 27-30. között az Októberfest Budapesten. Az arányok persze mások lesznek, de ez számunkra inkább kellemesebb.

A megelőző években a rendezvényt vendégül látó patinás helyszíneket, mint a Fővárosi Műjégpálya, Budapest Felvonulási tér kinőtték, így – tavaly után, most már másodszor is – a budapesti Kincsem Park (1101 Budapest, Albertirsai út 2-4.) lesz a fesztivál színhelye. A gyönyörű, parkosított terület, a Lovasszínház, a „békebeli” régi lelátó hangulata, a minden igényt kielégítő lóversenypálya és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra már-már a müncheni rendezvényhelyszín adottságaival vetekszik! A gépkocsival érkezőket közeli parkolók várják, no de ki megy sört inni autóval? Finoman szólva: nem tanácsos, mikor a helyszín tömegközlekedéssel szinte a város bármelyik pontjáról egyszerűen elérhető és a rendezvény ideje alatt különjáratok is közlekednek majd!

Az Oktoberfest ünnepét első ízben 1810 októberében rendezték meg a müncheni Terezia mezőn. A hagyományt Lajos trónörökös herceg és Terézia hercegnő esküvője teremtette meg, ahová München egész lakossága hivatalos volt. Az ünnepet a későbbiekben lóversenyekkel, mezőgazdasági vásárokkal színesítették. A rendezvényen kizárólag a müncheni sörfőzdék vehetnek részt, kifejezetten az erre az alkalomra főzött sörkülönlegességeikkel. A budapesti fesztivál alternatívát kínál mindazoknak, akiknek személyesen nincs lehetőségük Münchenben megtapasztalni ezt az utánozhatatlan közösségi élményt, de – és ez a színvonalat is jól mutatja – egyre több külföldi látogatóval büszkélkedhetünk. Az elmúlt években a fesztivált több tízezer ember tisztelte meg részvételével. Idén már – mint a Brauerei Gruppe GmbH & Co. KGaA hazai képviselője – a Paulaner saját hatáskörében szervezi a PAULANER OKTOBERFEST BUDAPEST sörfesztivált.

Zsélyi Gábor, a Paulaner Magyarország képviselője elmondta: bár a münchenivel nem lehet – és nem is cél – versenyezni, hiszen az nemcsak a legnagyobb sörfesztivál, hanem összességében is ez a világon megrendezett legnagyobb fesztivál. Az időjárási viszonyok miatt szeptember hónapban kezdődő Oktoberfestet évente átlagosan 6-7 millió vendég látogatja a világ minden tájáról. Mi hét évvel ezelőtt rendeztük meg az elsőt és az idén a várakozások szerint, a négy nap alatt 70-80 ezer ember vesz majd részt rajta. Az elfogyasztott sör mennyiségét csak becsülni lehet. A legjobban a Paulaner 5-600 hordónyi Oktoberfest söre fogy, ez úgy tizennyolcezer literre tehető. Jelen lesznek viszont a kézműves sörfőzdék is, a náluk elfogyasztott mennyiségről nincsenek adatok. A fesztiválra – egyelőre még – belépő díj van, de a cél az, hogy ez megszűnjön és a fesztivál látogatása a közönség számára ingyenes lehessen.

A program rendkívül változatos lesz. Idén először kapcsolódik be a Retro Rádió, de ez senkit ne riasszon el. A csütörtök például kifejezetten fiatalos nap lesz, ekkor főként rájuk figyelnek a rendezők, a kora délutáni órák pedig a családoké. A 12 évnél fiatalabb gyerekek belépése ingyenes és számukra külön foglalkozásokat – vidámparki attrakciót, pónilovaglást, arcfestést – szerveznek, hogy közben a szülők egy kicsit zavartalanul kóstolhassanak. Este hat órakor azután „feltekerik a hangerőt”, kezdődik a buli – egészen éjjel egy óráig. A szervezők remélik, hogy ezen a fesztiválon is pont olyan, vidám, elégedett arcokkal találkozhatnak, mint amilyenek Münchenben szoktak lenni és azért a sörfogyasztás is megmarad kulturált keretek között. A sör mellé felsorakoznak majd az ételek, közöttük bajor ételek is. Akinek kedve van, a Bud Spencer filmekből ismert sör-virsli versenyt is szervezhet magának!

(oktober-6) A rendezvény hivatalos megnyitója szeptember 27-én, csütörtökön, 18 órakor lesz. Ekkor ünnepélyes körülmények között verik csapra az első hordó Paulaner sört. Nyomban utána Curtis fellépése következik, aki szeretné megcáfolni, hogy az ilyen rendezvény csak a negyven évnél öregebbeknek való. Szeptember 28-án, pénteken az esti műsort hét órakor Tóth Gabi nyitja, egy óráig övé a színpad. Őt a következő másfél órában a Beatrice nagykoncertje követi. Ahol Nagy Feró megjelenik, ott igazi házibuli van az első másodperctől. Azt mondta, mindent el fog követni, hogy „lemossák” az összes többi, megjelent zenészeket. Nem lesz könnyű dolga, mert szombaton – mások mellett – színpadra lép a Happy Gang és an Animal Cannibals is. Vasárnap kettőtől viszont igazi német zene uralja majd a fesztivált. A Musikverein Harmonie Gerstetten 50 tagú német fúvós zenekar játszik, kiegészülve a 30 tagú Pilisvörösvári Német Nemzetiségi fúvószenekarral. A sváb zenét kedvelők viszont a fesztivál mind a négy napján megtalálhatják a szórakozásukat, mert egy egész Sramli Sátor várja majd őket.

Révay András

Kategóriák: Szervezetek

Bayer esete az ártatlan pólósokkal és a megvádolt 11 éves kislánnyal

2018, szeptember 16 - 15:03

Mint már annyiszor, megint irigyelnünk kell Bayer Zsoltot. Ő már tudja ugyanis, hogy ki a bűnös, és ki az áldozat. Bayernek, mint írja, barátai Petővári Zsolt és Kósz Zoltán, ezért tudja, hogy nem tették meg azt, amivel egy 13 éves – a feltételezett elkövetés időpontjában 11 éves – kislány vádolja őket. Nem erőszakolták meg a kislányt, ő csak kitalálta az egészet. Méghozzá bosszúból, mert lopott az egyesületből, ahol vízilabdázott, ezért ott kellett hagynia a csapatot, és így állt bosszút.

Lassan jöttek a hírek, ám ahogy teltek a napok, egyre többet lehetett megtudni erről a szomorú és – bármi is legyen az igazság – borzasztó történetről. Először csak annyit közöltek, hogy két sztársportolót egy 11 éves kislány megerőszakolásával gyanúsítanak. Aztán kiderült, hogy a két vízilabdázóról van szó, majd megtudhattuk azt is, hogy egyikük olimpiai bajnok és családapa.

Hogy ez utóbbi mit jelent ebben az esetben, nem tudni. Nagyon sok férfi családapa, vannak közöttük jólelkűek és gazemberek – az, hogy valaki családapa, vagy sem, nem minősíti az illetőt.

Majd a nemrégiben nívódíjat kapott Tények című műsor név szerint is közölte, hogy kikről van szó: a gyanú szerint Kósz Zoltán és Petővári Zsolt követte el a bicskanyitogató tettet.

Nem először halljuk ezt a két nevet így együtt, szerepeltek ők már közösen a sajtóban, sok évvel ezelőtt, egy bűnüggyel kapcsolatban. Az akkori híradások szerint „2009. február 5-én első fokon bűnösnek mondta ki a rendőrökkel incidensbe keveredő vízilabdázókat a Budai Központi Kerületi Bíróság: Petőváry Zsolt hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság és rongálás miatt 10 hónap, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, az olimpiai bajnok Kósz Zoltánt pedig 75 ezer forint pénzbüntetésre ítélték ittas vezetés miatt.

A bíróság és az ügyészség szerint megállapítást nyert, hogy a vízilabdázókat 2007. november 23-án Budán, az Alagút utcában rendőrök igazoltatták. Kósz Zoltánt, aki a megállított gépkocsit vezette, szondáztatni akarták a rendőrök, ám ő – a vád szerint – többször is a szükségesnél rövidebb ideig fújta a szondákat. Ennek ellenére az egyik szonda elszíneződött, vagyis alkoholt mutatott ki a sportoló szervezetében. Ezt a szerkezetet Kósz Zoltán zsebre tette, és nem adta vissza a rendőröknek. A rendőrök ezután megkérték, hogy menjen velük a Gyorskocsi utcába vérvételre, de erre a vízilabdázó nem volt hajlandó. Ezután megbilincselték őt – ezalatt Kósz Zoltán nem szándékosan, hanem passzív ellenállást tanúsítva, leverte az egyik rendőrautó rendszámtábláját –, majd előállítottak. Az intézkedés közben Petőváry Zsolt elsőrendű vádlott az egyik intézkedő rendőr kezét ellökte, kiabált, közéjük akart rontani, egyiküket megütötte, és egy rendőrautót megrongált.

Az ügyész indítványában súlyosbító körülménynek nevezte, hogy a két élsportoló sok fiatal számára példakép, s ezt magánéletükben is figyelembe kell venniük. Ennek azonban a bíróság nem adott helyt. Arra azonban kitért indoklása során a bíró, hogy az élsportolóknak példamutatásban élen kell járniuk.”

Ez történt több mint tíz évvel ezelőtt, ami persze, akárcsak az, hogy lopott-e a kislány a társaitól, vagy sem, az ügy szempontjából nem jelent semmit. Számtalan embert kaptak már ittas vezetésen, olyan is volt, hogy valaki rátámadt a rendőrökre, ám közülük csak igen kevesen erőszakoskodnak 11 éves kislányokkal.

Talán majd tényleg kiderül az igazság. A két pólós ártatlannak mondja magát, és ameddig bűnösségük be nem bizonyosodik, megilleti őket az ártatlanság vélelme. Mint ahogyan a 11 éves kislányt is megillette volna. Bayer Zsolt azonban már most tudja, hogy nem ártatlan, és az egész történetet csak azért találta ki, mert lopott és ezért eltávolították a sportklubból.

Hogy tényleg lopott-e, ebben a pillanatban nem tudjuk. Ha igen, az bűn, ám ez még senkit nem jogosít fel arra, hogy erőszakoskodjon vele. (Már amennyiben tényleg volt erőszak – ártatlanság vélelme, stb – lásd, mint fenn.) Egy közírót – Bayer annak tartja magát – pedig végképp nem jogosít fel arra, hogy ítélkezzen: lopott, ezért most hazudik.

A történetnek most még csak annyi a tanulsága, hogy aki ártatlan, azt nem szabad meghurcolni, aki bűnös, azt meg kell vádolni. Legyen az illető sportoló, politikus, vagy bárki atyaúristen.

Bayernek könnyű, mert ő már most, a tények ismerete nélkül is tudja, hogy mi az igazság: az, amit ő annak gondol.

Föld S. Péter

Kategóriák: Szervezetek

Bojkottáljuk-e a magyar termékeket Észak-Amerikában?

2018, szeptember 15 - 16:54

Ha belenézek az ebédlőmben lévő borszekrénybe, látom hogy az ott tárolt 12 üveg bor közül öt magyar. Ha körülnézek konyhámban, találok magyarországi mézet, pár gulyáskrém tubust, darált csemege paprikát, paprika örleményt, sárgabarack lekvárt és “Piroska” márkájú málnaszörpöt. Az utóbbiról annyit, hogy a magyar szörpök messze jobbak, mint az egyik kanadai kávézóláncban felszolgált, enyhén sznob hangzású “olasz szódák”, aminek ára közel öt dollár poharanként. De az utóbbi hónapokban egyre inkább foglalkoztat egy kérdés: mindannyian, akik Magyarországon kívül élünk, de valamilyen formában az Orbán rendszer elszenvedői voltunk (vagy vagyunk), illetve mindazok akiket elborzaszt az egyre inkább öntelt és korrupt autokrata rezsim ami ott kiépült és megszilárdult, nem-e tennénk jól ha bojkottálnák a magyarországi termékeket, amelyeket kanadai, amerikai vagy egyéb nyugati ország üzleteiben találhatunk?

Ha saját magamból indulok ki, el kell mondanom, hogy évekig nem azért vásároltam akár Ottawábam akár korábban Montreálban magyarországi termékeket, mert nem tudtam nélkülük elképzelni az életet. A magyar termékek vásárlását Kanadában egy féle megfogható szolidaritásként szántam. Kis országban, illetve kis és nyitott piacban nem könnyű életben tartani a helyi termékeket és nehéz helyzetben vannak a kisvállalkozók, termelők, földművesek és gazdák. A magam részéről, csaknem 7 ezer kilométeres távolságból igyekeztem tenni, amit lehetett, hogy támogassam a magyar vállalkozókat.

Sajnos be kell vallanom, hogy ez a környezetnek különösen káros. Kanadában is van méz — annak szinte minden fajtája, beleértve a nálunk különösen finom hajdina (buckwheat) méz. Nem kell azt a Kárpát-medencéből, hétezer kilométeres távolságból ide szállítani. A legnépesebb tartományban, Ontarioban is van egy viszonylag fiatal, de felfelé ívelő bortermelői szektor, amely a kanadai fogyasztók támogatásával tud csak tovább fejlődni. A kelet-európai jellegű élelmiszerboltokban ott áll hatos csomagokban, egymás hegye-hátán a Hargita Gyöngye, illetve a Borsec nevű palackozott székelyföldi ásványvízek, miközben forrásvízekben Kanada (és ezen belül Québec tartomány) kimagaslóan gazdag. Ráadásul nálunk Ottawában, az ottawai folyóból eredő csapvíz köztudottan jóminőségű. Az ecojustice nevű környezetvédelmi csoport országos kutatása szerint Ontario tartomány a legmagasabb, azaz “A” osztályzású csapvízzel rendelkezik.

De most nem elsősorban környezetvédelmi szempontból érdemes a magyar termékek szembeni bojkottot megfontolnunk Észak-Amerikában (és a nyugati országokban általában), hanem inkább elvi alapból. Egyszerűen fel kell ismernünk azt, hogy a magyar gazdaság a rendszerváltás óta most torzult el leginkább, most került legmesszebb a szabadpiac, a szabad verseny, vagy legalábbis az igazságos állami közbelépés elveitől. Gondoljunk csak a magyar borászatra, amelyre a Fidesz oligarchái az utóbbi nyolc évben egyre inkább rátették kezüket. Alig egy éve került át újabb három borászat Mészáros Lőrinc kezébe, belértve a Badacsonyi Pincészet Kft., a Tihanyi Borászati Kft. és a Tihany-Vin Kft. 2017 szeptembere óta e három cég a Búzakalász 66 Felcsút Kft. nevű érdekeltséghez tartozik. De ezt megelőzően már Mészáros kezébe került a Dereszla Sparkling Kft., a Tokaj-Major Kft. és a Henye Borászat Kft. Minderről a néhai Magyar Nemzetben érdemes olvasni.

Ódor Bálint nagykövet magyar borokat népszerűsít Kanadában.

Az utóbbi években Kanadában szolgáló magyar diplomatáknak ki volt adva, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy egy, az Orbán rendszerhez köthető magánvállalkozás – a  Vinum Tokaj Canada – illetve Balla Sándor torontói vállalkozó által népszerűsített borok kanadai vevőkre találjanak és versenyképes áron forgalomba kerüljenek a tartományi tulajdonban lévő bor és szeszesital forgalmazója által. Kevés sikerrel járt a magyar külügy és Balla Sándor közös vállalkozása. Azt a marketing célt viszont elérték, hogy a Dry by Tokaj bor egy kanadai díjat nyert el. A kanadai fogyasztókat azonban még nem, és most már nem is nagyon fogják. Egy torontói külvárosban lévő, Balla tulajdonában álló étteremben találkozhattak leginkább e magyar borokkal, de közben látom, hogy már ez a vendéglő is bezárt. A kanadai magyar üzletember viszont az elmúlt években inkább a magyar adofizetők pénzéből épült torontói magyar közösségi intézmények felépítéséből profitált, hiszen két esetben is a kormányhűségéről ismert Ballát bízták meg e projektekkel.

Egy szó mint száz: van létjogosultsága egy bojkottnak magyar termékek ellen. Ezt a cikket is vitaindítónak szánom. Miközben egy bojkottot valószínű külhoni magyarok indíthatják el, akkor nyerhet jelentőséget ha egyéb kanadai, amerikai vagy nyugat-európai honfitársainkat is meg tudjuk győzni afelől, hogy ma elvi okokból kerülni kell a magyarországi termékeket. Ha a magyar gazdaság megérzi az export termékek iránti kereslet csökkenését és ha az különösen negatív hatással van fideszeses üzletemberekre, akkor a rezsim politikusai is valószínű felfigyelnek. Van egy nem túlságosan szép angol kifejezés: “a pénz beszél.” Ebben van igazság, Magyarországon pedig különösen. Hiszen a derék nemzeti, hazafias és keresztény magyar kormánypártiaknál a pénz egyenesen kiabál.

Kategóriák: Szervezetek

Amerika – a megunhatatlan – II. rész: Utazások Amerikában

2018, szeptember 15 - 14:40

Amerika más, Amerika nagy, Amerikát nem lehet elmesélni – szokták mondani azok, akik ott élnek vagy már sokszor jártak az Egyesült Államokban. Mert hiszen Amerika valóban nagy! Két nagy kontinens, Észak- és Dél-Amerika és persze nemcsak egy ország helyezkedik el rajtuk. Ám – itt Magyarországon – ha kimondjuk a nevét, szinte mindenki, automatikusan az északi részen található Egyesült Államokra (U.S.A.) gondol és eszébe sem jut, hogy mondjuk Mexikó is Amerika és azt is egyesült államok alkotják.

Aki megérkezik a Kennedy repülőtérre és nem átszállással, repülve folytatja az útját, a városba több módon is eljuthat. A legjobb, ha rokon, ismerős várja és autóval – a forgalomtól függően fél-, másfélórás kocsikázással jutnak a belvárosba. A helyzet más, ha – mint esetünkben – az út folytatódik, de nem repülővel megyünk át egy másik államba. Ilyenkor a legolcsóbb és legegyszerűbb az Airtrain, a 2002-ben megnyílt magasvasút, mely a repülőtér összes terminálját érintve viszi oda és veszi ott fel az utasokat. A terminálok közötti közlekedés ingyenes. Kifelé, a városi közlekedéssel az A jelű metró Brooklyn-i, Howard Beach állomásán lépett a vonat először kapcsolatba, most már más találkozási pontok is vannak. Ezzel a vonattal mindössze 5 dollárért kényelmesen és gyorsan lehet elérni a metrót. Ott válogatni lehet a különféle metrójegyek között. A 65 év felettiek, a külföldiek is, ha ezt útlevéllel vagy jogosítvánnyal igazolják, két útra szóló kedvezményes jegyet válthatnak.

A New York-i metró, külön világ. Nagyobb állomásain a jegypénztárostól ingyen térképet kérhetünk és az jelentősen megkönnyíti tájékozódásunkat, közlekedésünket a városban. Az állomások gyakran foglalják el egy – négy utcával határolt – háztömb teljes földalatti területét, olykor még többet is. A metró soha nem áll le, éjjel is közlekedik, az összesen 373 kilométer hosszú útvonalán 468 állomás található. Vannak számmal és vannak betűvel jelölt vonalai és vannak express járatok is, melyek nem állnak meg minden állomáson. A vonalak között rengeteg átszállási lehetőség van. Adódik olyan, ahol háztömbnyi távolságot kell a földalatti folyosókon gyalogolni, amíg eljutunk az egyiktől a másikhoz. Szerencsére az útvonalakat mindenhol jól jelzik.

A megállókat is. A vonatok hosszúak és nincs minden kocsiban automata kijelző, ami mutatja, hol vagyunk és a mi a következő megálló. A bemondás sem érthető mindig, lehet, hogy zaj van, éppen egy másik vonat megy el mellettünk vagy csak az utas nem ért angolul. Ezért az állomásneveket a födémet tartó oszlopokra is kiírják. A falon, néhány helyen a feliratok igazán szépek, jól jelzik, mire számíthatunk majd felszínen. Kell pár szót szólnunk egy idehaza teljesen ismeretlen jelenségről. Vannak olyan állomások, ahová több különböző vonal vonatai is befutnak, ráadásul ugyanannak a peronnak jobb és bal oldalára. A két sínpár között a távolság csak pár lépés. Ha az egyik oldalon éppen bent áll egy vonat és a másikra pont akkor fut be egy másik, az első nem indul el, noha már megtehetné. Vár annyit, hogy az átszállni akarók biztonsággal eljussanak az egyik vonattól a másikhoz! Hasonlóra a budapesti tömegközlekedésben példa nincs, pedig villamos, autóbusz és troli találkozása sok helyen előfordul.

Mi egy másik államba, Pennsylvaniába szeretnénk eljutni. Az Airtrain vonatával elmentünk az A jelű metró Brooklyn-i, Howard Beach állomására, hogy majd elérjük a távolsági autóbusz-pályaudvart. Álljon itt még egy jó tanács! A metróállomások túlnyomó többségén nincs mozgólépcső, van viszont sok, igen szűk vaslépcső, érdemes tehát alaposan megfontolni a csomagolást. Ne legyen a bőröndünk túl nehéz! Most viszont szerencsénk van. Az „A” metró kelet-nyugati irányban átszeli egész New Yorkot. Brooklyn keleti részéről, a Howard Beach-ről, átszállás nélkül juthatunk el Manhattan nyugati oldalára, a híres West Side-ra, a 42. utcához. Itt van a Port Authority Bus Terminal hatalmas, földalatti pályaudvara. Az út nem rövid, nagyjából úgy kell elképzelni, mintha Budapesten Rákoskeresztúrról szeretnénk Budakeszire menni. A buszpályaudvaron – egy apró érdekesség – a férfi WC-ben is van pelenkázó, elvégre apuka is utazhat csecsemővel egyedül.

New Yorkból Pennsylvaniába a Frank Martz Coach Company szép, kényelmes buszai járnak. A célunk, East Stroudsburg, a forgalomtól függően másfél – kétórányi távolságra van. Belül minden buszban feltüntetik a vezető nevét, de olyan is van, ahol kívül, a busz oldalára is felfestették. Ez nem cserélhető, valószínűleg ugyanazt a buszt, ugyanaz az ember vezeti, hosszú idő óta. Ez jelez valamit a társaság és az alkalmazott viszonyáról.

A buszban WC van. Kézmosó nincs benne, van viszont a nálunk is ismert kézfertőtlenítő. Gyorsan beszívódik, feleslegessé teszi a kéztörlő használatát, nincs is ilyen a fülkében. A hosszú út alatt van idő a nézelődésre. A mindkét irányban hol három-, hol négysávos autópálya feltűnően tiszta, az utat szegélyező füves, ligetes területek szépen gondozottak. A szemetelés errefelé nem kifizetődő, ezerdolláros(!) büntetés jár érte. A rohangálás sem divat. Az engedélyezett sebességhatár 65 mérföldnél – ez nagyjából 100 kilométer – csak nagyon ritkán több. A „vidéki” buszmegállóknál érdekes szokás figyelhető meg. Az emberek nem kint állnak sorba. Amikor megérkeznek, az épület előtt, sorban, egymás mögé leteszik a csomagot, ha olyan nincs, akkor egy újságot vagy választanak egyet a számozott – Rubik-kocka méretű – fakockákból és azt teszik a földre. Azután bemennek a váróba, TV-t nézni. Pár perccel a busz érkezése előtt mennek ki és foglalják el a helyüket a felszállási sorban. Azt mondják: egyetlen csomag sem tűnt még el soha!

(folytatjuk)

Révay András

Kategóriák: Szervezetek

Brüsszeli antiszemiták és gonosz összeesküvők

2018, szeptember 14 - 14:58

Orbán Viktor ma reggel azt mondta a Fidesz közpénzen fenntartott közrádiójában, hogy Brüsszel zsoldosokat küld a magyar határra, hogy azok majd beengedjék a migránsokat. S hogy mindez még elrettentőbb legyen, hozzátette: az antiszemitizmus központja ma Brüsszel.

Aki ilyeneket mond, az vagy elmebeteg, vagy gazember.

Amúgy meg ez a megnyilatkozás kontraporduktív, vagyis, ellenkező hatást ér el, mint amit a beszélő szeretett volna. Az antiszemiták ugyanis ettől csak megkedvelik Brüsszelt, akik nem antiszemiták, azok pedig nem tudnak annyira korlátoltak lenni, hogy bedőljenek ennek az aljas ostobaságnak.

*

A hősből hazaáruló lesz, a barátból gonosz összeesküvő

Talán már nem mindenki emlékszik arra, hogy Orbán Viktor a 2010-es választások előtt más országot ígért a magyaroknak Azt mondta, hogy a választás másnapján olyan országban ébredünk, amelyre rá sem ismerünk majd. Igaza lett: 2010 óta nem Magyarországon, hanem Másországban élünk.

Akkor még csak a jelenről és a jövőről beszélt Orbán, múltról kevés szó esett. Azóta tudjuk, hogy semmi sem változik olyan gyorsan, mint a múlt. Folyamatosan és egyre gyorsabb ütemben, csak kapkodjuk a fejünket, nehogy lemaradjunk néhány brosúrával. Minden megmásítható. Szó, szöveg, történelem, bármi.

2006-ban nem békés tüntetőkre támadt a rendőrség, Ha sokszor elmondják, talán sokan hajlamosak hinni ebben, de nem lehet annyiszor elmondani, hogy ettől igazság legyen belőle. Akik látták, mi történt 2006. szeptemberében a TV székháza előtt, majd októberben, a belvárosban, s mernek még emlékezni a megrázó képekre, tudják, hogy mi történt. Egy felheccelt tömeg támadt a rendőrökre, autókat gyújtottak fel a mára forradalmárrá nemesedett vandálok, kirakatokat törtek, fosztogattak, és azt is tudjuk, hogy a tankot elkötő öregúr sem békés szándékkal érkezett.

A Don kanyarban nem hős magyar katonák vívtak honvédő háborút a hazánkra támadó ellenséggel, hanem az ország akkori vezetésének, főként Horthy Miklós kormányzónak a felelőtlenségéből és cinizmusából következően, szerencsétlen áldozatokat küldtek a sokszoros túlerőben lévő szovjet csapatok ellen a biztos halálba. Határainktól sok ezer kilométernyire, megfelelő fegyver, az életben maradáshoz szükséges felszerelés nélkül.

Most éppen Nagy Imrét, valamint 1956 valódi hőseit tüntetik el a Vértanúk teréről.

A hősből hazaáruló lesz, a barátból gonosz összeesküvő, ellenség, az üldözőből üldözött. A múltmásítók a nemzet kihagyó emlékezetére utaznak. Ha valaki, ők tudják, hogy milyen a magyar ember. A magyar ember megköveteli a tiszteletet, viszont bármit képes elfelejteni.

Ha megkérdeznék a magyar embert, már arra sem emlékezne, melyik volt az a párt, amelynek képviselői az Antall kormány idején kivonultak a parlamentből, amikor bejelentették a Trianon emléknapot. Hogy kik voltak azok, akik zajos hisztériát csaptak, amikor az akkori kereszténydemokraták valamelyike szólásra emelkedett. Kik voltak azok, akik csuhások és térdre, imához! bekiabálásokkal botránkoztatták meg a többieket.

Ha lenne nem csak mikrofontartó állványokat engednének a Belső Párt tagjainak közelébe, akkor valamelyik valódi újságíró már rég megkérdezte volna ezeket a tisztességtelenségben megőszült, nagyon középkorú hölgyeket és főleg urakat: tessék mondani, hogy is van ez? Mikor méltóztattak kegyelmetek igazat mondani: akkor, vagy most? (A helyes válasz: sem akkor, sem most).

A Belső Párt tagjai korábban mindenről másként gondolkodtak: gazdaságról, kultúráról, versenyről és vallásról, keletről és nyugatról. Talán csak a hatalom és a pénz iránt érzett lojalitásuk nem változott.
Ma tényleg más országban élünk, mint nyolc évvel ezelőtt. Más lett a jelenünk, a jövőnk is megváltozott, a Belső Párt élharcosai jelenleg a múltunk megmásításán munkálkodnak.

Ne legyenek illúzióink: ha rajtuk áll, meglesz az is.

Föld S. Péter

Kategóriák: Szervezetek

Othello a Nemzeti Közműveknél

2018, szeptember 13 - 14:25

Első felvonás, első szín. Velencze, utcza.

Othello, a törökök ellen harcoló keresztény velencei hadak vezére még nincs itt.

A Nemzeti Közműveknél várok a soromra, egészen pontosan a Nemzeti Közművek földgázszolgáltató fővárosi ügyfélszolgálati irodáinak egyikében.

A színen Rodrigo (velencei nemes), Jago (Othello zászlótartója) és – később – Brabantio (velencei tanácsos).

Aki nem tudná: a Nemzeti Közművek ügyfelei több mint egy éve már nem csupán a földgáz-, hanem az áramszolgáltatással kapcsolatos ügyeiket is országszerte egyazon irodákban intézhetik. A Nemzeti Közművek “hosszú távú célja, hogy szolgáltatás portfoliójának fokozatos fejlesztésével a lakosság teljes körű otthonszolgáltatójává váljon.”

A képen Konstantin Stanislavski Othello szerepében 1896-ban.

RODRIGO. Mi szerencsés leend

E vastag ajkú mór, ha sikerül…

JAGO. Riaszd föl az apát, uszítsd nyomába;

Mérgezd meg gyönyörét! Kiáltsd ki az

Utczán a bűnt; bőszítsd fel rá a lány

Rokonait…; gyönyöre

Gyönyör marad bár; úgy bosszantsd, sebezd, hogy

Színét veszítse!

Ha hosszabb várakozásra készülök, általában könyvet viszek magammal, ezúttal egy 1902-es kiadású Shakespeare-kötetet tettem a táskámba, a kötet a költő tragédiáit tartalmazza, az Othellot nem Arany János, hanem Szász Károly fordításában. Azt olvasom.

RODRIGO. Apja háza ez,

Kiáltok!

JAGO. Oly ijesztően és hangosan

Kiálts, mint népes városban szokás, ha

Véletlenül tűz üt ki éj idején.

RODRIGO. He! Holla! Hallod-e Brabantio!

JAGO. Ébredj Brabantio! He! Tolvajok!

Vigyázz lakodra! Lányodat viszik!

(Brabantio fenn az ablaknál megjelenik)

Jó húsz perce húztam az 515-ös sorszámot. Ahhoz képest, hogy amikor ez a szám a 8-as ablaknál megjelenik, a kártyámról seperc alatt átutalom a havi gázfogyasztásomnak a pénztáros által beütött díját, amiről a kinyomtatott igazolását aláírom, s a másolatát átveszem, ahhoz képest a 493-as számú ügyfél meglehetősen hosszan időzik ott. Vajon miért?

BRABANTIO. Mi az? Miért e szörnyű ordítás?

No mi dolog?

RODRIGO. Uram! Egész családod honn van-e?

JAGO. Zárvák-e ajtaid?

BRABANTIO. Miért kérditek?

JAGO. Meg vagy rabolva. Öltözz’ szaporán.

Szived felét gaz tolvajok viszik.

Most, épen most, egy rút fekete kos

Most lopja meg fehér bárányodat.

Kelj fel hamar! Veresd meg a harangot,

Ébreszd fel az alvó polgárokat,

Különben maga a fekete ördög

Tesz nagyapává. No siess, ha mondom.

– Csak egy pénztáros van?

A nyitott könyvvel a kezemben ezt a sorszámok húzásában segédkező alkalmazottól kérdezem.

– Igen.

– És miért tart hosszú ideig némelyik befizetés?

– Mert nemcsak fizetni lehet nála, más ügyintézési feladatokat is ellát.

– Miért lát el más ügyintézési feladatokat? Ha ezt nem tenné, akik csak befizetnének, gyorsabban végeznének.

– Mert betegség miatt a munkát meg kell osztani.

– Van-e itt vécé?

– Az ügyfeleknek nincs.

BRABANTIO. Elment az eszetek?

RODRIGO. Tisztelt uram!

Ismered hangomat?

BRABANTIO. Nem én, ki vagy?

RODRIGO. Nevem Rodrigo.

BRABANTIO. Annál kelletlenebb.

Mondtam, ne ólálkodj’ lakom körül.

Nyiltan kimondám, hogy leányomat nem

Neked neveltem. S most őrjöngve jössz,

Bortól zabálva, te gyalázatos,

Zavarni nyugtomat.

RODRIGO. Uram, uram!

BRABANTIO. De bizonyos lehetsz, hogy ha kedvem és

Hatalmam is lesz, ezt megkeserülöd.

RODRIGO. Csak légy türelmes jó uram!

BRABANTIO. De hát

Mit kiabálsz zsivány? Hisz ez Velencze,

S házam nem korcsma.

RODRIGO. Hidd meg jó uram,

Hogy tiszta szándékkal jövék.

JAGO. A mennykőbe, uram! Te olyan ember vagy,

hogy az Istent se imádnád, ha az ördög kérne rá.

Minthogy mi neked jó szolgálatot tenni jövénk, s azt

hiszed, gaz ficzkók vagyunk, inkább akarod, hogy egy

berber csődör bírja leányodat, unokáid rád nyerítsenek,

s rokonságod spanyol lovak legyenek!

– Nem önt hívják? – Ezt a szomszédom kérdezi.

– Köszönöm, de nem. Figyelek.

Valóban figyelek. Minden csengőszerű jelzésnél felemelem a fejemet, és mert néhány ügyfél nem várta ki a sorát, a számok gyorsabban haladnak vártnál, s lassan az enyémhez közelítenek. Nagyon lassan.

A tíz ablak közül csak négy mögött fogadják az ügyfeleket. És vagy huszan ülünk itt a székeken.

BRABANTINO. Miféle szemtelen ficzkó ez itt?

JAGO. Olyan ember vagyok, uram, ki azért jött, hogy

megmondja neked, hogy a leányod e perczben a mórral

ölelkezik.

Egy migráns fickó budapesti szexmerényletét megkérdőjelező telefonüzenetet az alábbi szöveggel osztom meg a facebookon: Az interneten már nem elérhető rendőrségi közlemény szerint a bűncselekmény a gyorsétterem mosdójában történt. A gyorsétterem valójában nem étterem (ablakon át szolgálják ki a vevőket) és nincs benne mosdó. A személyzet számára ajtónyitással elérhető kocsmában van ugyan, de a kocsma az állítólagos szexmerénylet megtörténtekor – hajnali három körül – zárva volt.

BRABATINO. Hitvány cudar vagy!

JAGO. S te uram, tanácsnok.

Egyre jobban tele van a hólyagom. És urulógiai kezelésem folytán tudom, hogy ez árt nekem.

Felállok, előveszek egy szórólapot. “Válassza a Nemzeti Közműveket.” Ez áll rajta.

Rákeresek az interneten.

Olvasom, hogy szeptember elsejétől megújult. Hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyását követően ügyfeleinek még színvonalasabb kiszolgálása érdekében önálló cégbe szervezi ügyfélkapcsolati tevékenységét, amely NKM Ügyfélkapcsolati Kft. néven kezdte meg működését. A feladatok kiszervezése több lépésben valósul meg, elsőként a társaság mintegy 300 munkavállalóval kezdi meg a számlázási, folyószámlakezelési és más háttérfeldolgozási tevékenységek ellátását.

BRABANTIO. Ezért ma te felelsz meg, Rodrigo.

RODRIGO. Megfelelek, ha akarod. De kérlek,

Ha tudtoddal van s tetszésed szerint,

Hogy szép leányod most, ez éji órán,

Se jobb, se rosszabb őrizet alatt,

Mint egy silány cseléddel, egy kibérelt

Nyomorú gondolán megy a buja

Mór karjai közé: ha ezt tudod,

S megengedéd, — akkor mi tégedet

Fölzaklatánk, megsérténk csúfosan.

Lányod, ha menni nem te engedéd,

Nagy vétket követett el. Szép magát,

Eszét, szivét, állását, kincseit

Egy hontalan kalandor szerecsennek

Dobá oda. Győződj meg hát magad!

Ha őt a házban, ágyában leled,

Úgy én hazudtam és törvény szerint

Sújts, hogy belőled csúfot űzni mertem.

BRABANTIO. Szövétneket! Hej! Fáklyát gyújtsatok!

Föl! Talpra! Ez álmommal összevág!

Már hinni kezdem. Gyertyákat, ha mondom.

Végre engem hívnak, és még nem telt két óra sem. És két perc alatt végzek. Nem a lélegzetemet kell visszatartanom, de megkérdezem.

– A vécét miért nem használhatják az ügyfelek?

– A főnököt kérdezze meg.

– Korábban, ugye többen fogadták őket.

– Igen, heten vagy nyolcan.

– Négyen betegek?

– Nekünk csak egy betegünk van. Három ügyintézőt a központ kért el.

Major Györgynek, az NKM Ügyfélkapcsolati Kft. ügyvezetőjének közleménye az interneten:

„A Nemzeti Közművek több társaságának eddig elkülönülten működő ügyfélkapcsolati tevékenységét egységesítjük külső és belső ügyfeleink számára azzal, hogy az ügyfélkapcsolati feladatokat az NKM Ügyfélkapcsolati Kft.-be szervezzük. Így megteremtjük az alapjait annak, hogy rövid távon képesek legyünk megvalósítani azt a működési modellt, aminek az eredményeként egy ügyfélkapcsolaton keresztül történhet majd az ügyintézés, területtől és közműfajtától függetlenül egységes folyamatokkal. Tesszünk mindezt annak érdekében, hogy ügyfeleink számára a gyors, gördülékeny, magas szintű szolgáltatást nyújtsunk, miközben a belső folyamataink pedig az optimális erőforrások felhasználásával hatékonyabbak legyenek.”

Ezt már otthon olvastam, csakúgy, mint az Othello első felvonás első színének befejezését.

(Brabantio, szolgák fáklyákkal jönnek.)

BRABANTIO. Való tehát: ő eltűnt! Szörnyűség!

S mi még gyűlölt életemből hátra van:

Csak keserűség! Most szólj, Rodrigó!

Hol láttad őt? — Oh a boldogtalan!

A mórral, mondod? — Oh, ki vágyna így

Még apa lenni? — Miről ismerél rá?

— Hát megcsal ő is? — Mit szólott neked?

Több fáklya kell még! Föl! Mind talpra föl!

Mit gondolsz, meg vannak hitelve már?

RODRIGO. Úgy gondolom, meg.

BRABANTIO. Oh ég! Hogy szökhetett ki? Iszonyú!

Rút förtelem! Apák, ne higyetek

Leányaitoknak! — Nincs-e valami

Bűbáj, varázslat, mely megrontja a

Szűz ifjúságot? Rodrigo, beszélj,

Nem olvasál ilyes valamiről?

RODRIGO. Igen, valóban.

BRABATINO. Hol, öcsém? Nagy ég!

Vajha hozzád adtam volna őt.

Induljatok! Ti erre, ti meg arra.

Nem gondolod, hogy hol találjuk őt?

RODRIGO. Én azt hiszem, reá tudlak vezetni,

Csak jöjj velem.

BRABATINO. Kérlek hát, menj elől.

Segélyt kiáltok minden ház előtt,

Hisz van jogom rá. Fegyvert hozzatok!

Hívjátok a csendőröket! Előre!

Jó Rodrigo. Adósod nem leszek.

(Mind el.)

Aczél Gábor

Kategóriák: Szervezetek

EP-üzenet Orbánnak: coki

2018, szeptember 12 - 14:39

Az Európai Parlamentben megszavazták a magyar kormányt elítélő Sargentini-jelentést. Önmagában ennek hatásai valószínűleg később jelentkeznek. Mert aki azt hiszi, hogy holnaptól nyugaton kel fel a nap emiatt, az más szerekkel kísérletezzen. Ugyanakkor az üzenet elég világos. Orbánt egyelőre semmiképpen nem szándékoznak megválasztani Európa császárának. Bármennyire is annak hiszi magát.

Egyben természetesen azt is megüzenték így a többi diktátorpalántának, hogy egyelőre más trágyadombot keressenek maguknak. Kapirgálási célra. Meg önkifejezésre. Amelyre hazánkban a kormány által befolyásolt média kiváló terepet biztosít. Már csak azért is, mert a Fidesz ötös számú párttagkönyvének a tulajdonosától a nem véletlenül királyinak csúfolt televízió mikrofon-állványaiig elég sok szervilista szóvirág-kertész ténykedik a Fidesz holdudvarában. Így az első hangerő-reakciókig aligha kell sokat aludnunk. Valószínűleg hamarosan megindul a teljes kommunikációs gépezet az orbáni hatalomtechnika mentegetésére, illetve győzelemként való beállítására. Elvégre bárki emlékezhet a hazai, egyébként érvénytelen népszavazást követő kommunikációra. Mert a vezér nem tévedhet. Orbánnak meg elég régóta vannak ilyen komplexusai.

Tehát az alapfeltétel: Orbán tévedhetetlen. Így az egész unió, illetve annak parlamentje természetesen hülyékből áll. Többségében. Valamint többnyire olyanokból, akik azzal fekszenek, illetve azzal is ébrednek, hogy mivel tarthatnának be Orbánnak. Illetve az egész országnak. Mert Orbán énképében az ország azonos a neki feltétel nélkül pitizők gyülekezetével. Ezt számos korábbi megnyilatkozásból sejthetjük. Ennek egyenes következménye, hogy a Sargentini-jelentés megszavazói az ország bukását szeretnék látni. Orbán szerint. Ha pedig magyar képviselők, akkor hazaárulók. Mert a Fidesz a haza. Orbán szerint. Akkor is, ha egyébként kisebbségi többséggel, igazi bolsevik módon kormányoz.

Így nyugodtan felkészülhet mindenki, hogy pillantok alatt kinevezhető lesz hazaárulónak a várható kommunikációs offenzivában. A zöldpárti Judith Sargentini alighanem szemét libsivé fog válni. Ha B. Zsolt írja majd pamfletben, akkor hülye picsa is lehet belőle. Amellett, hogy idióta magyarellenes szemét libsi is lesz. Úgy mellesleg. Szijjártó meg talán bekéreti a világ nagykövetét, és kioktatja a szerinte, illetve vezére szerint érvényes, kötelező haladási irányról. Orbán pedig személyesen fogja elmesélni, hogy ez egy olyan pofánrúgás volt, amivel tulajdonképpen elismerték az ő nagyszerűségét. Mert az alaptézis töretlen: ő tévedhetetlen.

Az Európai unió parlamentjének ettől még jelenleg érvényes az üzenete. Megüzente Orbánnak: coki.

Kategóriák: Szervezetek

Takarítsatok el engem, barátaim, szabaduljatok meg a gonosztól!

2018, szeptember 11 - 14:00

Mire elég hét perc? Mit lehet ennyi idő alatt elmondani? Attól függ, hogy mi a téma, és mi a mondanivaló.

Hét percet kapott Orbán Viktor, hogy az Európai Parlamentben kifejtse véleményét a Sargentini-jelentésben leírtakról. Ha az embernek vannak érvei, és ezeket el szeretné mondani, hét perc semmi idő. Ha nincsenek, maga az örökkévalóság.

Ha én lennék Orbán Viktor beszédírója, a következő szöveget javasolnám elmondani.

Elegem van magamból, és mindabból, amit Európával és Magyarországgal tettem. Elegem van mindenből. A legszívesebben visszacsinálnám az egészet, visszaszuszakolnám a szellememet a palackba, és lennék újból az, aki valaha voltam. Pontosabban az, akinek egykor mutattam magam.

Romlott és korrupt országot építettem Magyarországon, és most már, ha akarnám, akkor sem tudnám visszacsinálni. Bebetonoztam a hatalmamat, mamelukokat neveztem ki minden posztra, és a rendszer már magától működik. Sőt. Valójában csak magától működik, beavatkozni lehetetlen. Egyre félelmetesebb és visszataszítóbb lett minden.

Mire elég hét perc? Mit lehet ennyi idő alatt elmondani? Attól függ, hogy mi a téma, és mi a mondanivaló.

Hét percet kapott Orbán Viktor, hogy az Európai Parlamentben kifejtse véleményét a Sargentini-jelentésben leírtakról. Ha az embernek vannak érvei, és ezeket el szeretné mondani, hét perc semmi idő. Ha nincsenek, maga az örökkévalóság.

Ha én lennék Orbán Viktor beszédírója, a következő szöveget javasolnám elmondani.

Elegem van magamból, és mindabból, amit Európával és Magyarországgal tettem. Elegem van mindenből. A legszívesebben visszacsinálnám az egészet, visszaszuszakolnám a szellememet a palackba, és lennék újból az, aki valaha voltam. Pontosabban az, akinek egykor mutattam magam.

Romlott és korrupt országot építettem Magyarországon, és most már, ha akarnám, akkor sem tudnám visszacsinálni. Bebetonoztam a hatalmamat, mamelukokat neveztem ki minden posztra, és a rendszer már magától működik. Sőt. Valójában csak magától működik, beavatkozni lehetetlen. Egyre félelmetesebb és visszataszítóbb lett minden.

Föld S. Péter

Kategóriák: Szervezetek

Új zsinagóga épül Ottawa belvárosában

2018, szeptember 10 - 18:29

Ottawa lehetett az egyetlen olyan G7-es ország fővárosa, amelynek centruma nem rendelkezett zsinagógával — legalábbis 2015 óta, amikor bezárt és eladta épületét a Beth Shalom közösség. De mint, ahogy a világon máshol is tapasztalhatjuk, a zsidó közösségen belül a Chabad mozgalom mutat leginkább növekedést, különösen a fiatalabb generációk körében. A napokban jelentette be egy fiatal üzletember, Harvey Finkelstein, hogy saját adományán keresztül, illetve az általa toborozott egyéb pénzekkel hozzák létre az úgynevezett Finkelstein Chabad Jewish Centre-t a belváros Sandy Hill nevű körzetében, pontosabban a 254 Friel Street alatt. Itt nem csak zsinagóga lesz, hanem könyvtár, közösségi termek és konyha is. Elsősorban a néhány lépésre lévő Ottawai Egyetem diákjait szeretnék megszólítani, valamint a Carleton és az Algonquin College hallgatóit is.

Finkelstein, a rendkívül sikeres Shopify nevű cég fiatal vezérigazgatója 500 ezer dollárt adományozott saját pénzéből, ezen kívül pedig 1 millió dollárt szerzett egyéb adakozótól. Chaim Boyarski rabbi volt a közösségi partnere ebben a kampányban.

Lindsay és Harley Finkelstein. Fotó: Ottawa Jewish Bulletin.

Számításaik szerint 2 ezer zsidó él Ottawa belvárosában, köztük 300 fiatal (diák és pályakezdő), ugyanakkor egyetlen zsinagóga sem lézetik a centrumban. A Friel Street alatti épületet jelenleg renoválják és bár hamarosan üzemelni fog a központ, további 12-től 18 hónapig tarthat mire minden elkészül.

Harley Finkelstein Montreálban született és a McGill, illetve a Concordia Egyetemen tanult, előszor jogot. 2009 után csatlakozott az akkor éppen kibontakozó, ottawai szákhelyű Shopify nevű vállalathoz, amely ma már évente csaknem 600 millió dollárnyi bevétellel rendelkezik. A vállalat egy, a digitális vásárlást és fizetést lebonyolító platformot hozott létre, amely Kanadán kívül is népszerű.

Az a környék ahol most Chabad központ nyílik korábban az ottawai zsidó közösség otthona volt. Ma már viszont ez a világ többnyire eltűnt. Annak utolsó maradványa a Rideau Bakery nevű kóser pékség, amely még mindig üzemel és helyi szimbólummá vált Kanada fővárosában.

Shana Tova a Kanadai Magyar Hírlap zsidó olvasóinak!

Kategóriák: Szervezetek

Ferenc pápa fagylalttal várja a migránsokat

2018, szeptember 10 - 14:23

Ferenc pápa azzal bízta meg Konrad Krajewski bíboros-pápai főalamizsnást, hogy kínálja meg fagylalttal az olasz partot érő migránsokat.

„Nem fagyossá akarjuk tenni a szíveiket – élcelődött a bíboros – ez a fagylalt a pápa gyengédségének jelképe. Abban reménykedünk, hogy itt, Olaszországban mindenhol keresztény és bőkezű szívekre találnak, és végre otthon érezhetik majd magukat.”

A jégkrémen kívül a bíboros Ferenc pápa üdvözletét és áldását is átadta. Ezután megebédelt a központ munkatársaival. Miután leszálltak a hajóról, néhány bevándorlót időszakosan a Mondo migliore (“Egy jobb világ”) központban szállásoltak el.

Ők a hétvégén elindulnak az olasz püspöki konferencia által kijelölt célállomásokra. Nagyjából még 20 000 tölcsér fagylaltot osztottak szét aznap más befogadó központokban.

Az Aleteia angol nyelvű cikke nyomán. Fordította: SZEMlélek.

Szerkesztői megjegyzés: Ferenc pápa nem először tesz ilyen gesztust a szegények felé. Például névnapját, azaz Szent György napját úgy ünnepelte, hogy 3 ezer adag fagylatot rendelt Róma hajléktalan és mélyszegénységben élő lakóinak. A fagylatot Róma menhelyein szolgálták fel. Ferenc pápa arról is ismert, hogy időnként koncertekre, múzeum látogatásokra és ebédre hív meg hajléktalan embereket Olaszország fővárosában. (KMH)

Fagylaltot küldött a pápa migráns gyerekeknek. Fotó: AFP.

Kategóriák: Szervezetek

Oldalak